Több száz termék kerülhet EU-s tiltólistára egy nem az oroszokra kivetett szankcióval

Az Európai Unió azt tervezi, hogy megtiltja a kényszermunkával előállított termékek behozatalát és árusítását az államszövetség területén. Az újabb szankció ezúttal nem Oroszország ellen irányul, hanem leginkább Kínát célozza az ujgurok elnyomása miatt.

AReuters által látott uniós dokumentum szerint a 27 országból álló Európai Unióba importált, kényszermunkával készült termékeket betilthatják a közeli jövőben. A szabálytervezeteket a kínai Hszincsiang tartomány emberi jogai miatt aggódó uniós törvényhozók kezdeményezték.

Az Európai Bizottság szabálytervezete azonban – részben jogi korlátok miatt – kevésbé messzemenő, mint amit az uniós törvényhozók javasoltak. Az uniós végrehajtó testületnek, amely kedden fogja bejelenteni javaslatát, a részleteket még ki kell dolgoznia a törvényhozókkal és az uniós országokkal, mielőtt a szabályok törvényerőre emelkednek. Azonban így is több száz kényszermunkával előállított termék kerülhet tiltólistára.

„Az ilyen tilalomnak azokra a termékekre kell vonatkoznia, amelyek előállításának, gyártásának, betakarításának és kitermelésének bármely szakaszában kényszermunkát alkalmaztak, beleértve a termékekhez kapcsolódó munkavégzést vagy feldolgozást is” – áll a dokumentumban. Eszerint a tilalomnak minden termékre ki kell terjednie, beleértve azok összetevőit is, függetlenül az ágazattól, a származástól, attól, hogy belföldi vagy importált, illetve az uniós piacon forgalomba hozott vagy hozzáférhetővé tett vagy exportált termékekről van szó.

Nagy cégeknek okozhatnak fejfájást az új szankciók

A szabályok a nagyobb gazdasági szereplőket, például az importőröket, a gyártókat, a termelőket és a termékbeszállítókat célozzák, mivel a kényszermunka kockázata a legelterjedtebb, és a hatás valószínűleg náluk a legnagyobb – áll a dokumentumban.

A nemzeti hatóságokra hárul azonban annak bizonyítása, hogy a termékek előállítása és feldolgozása során kényszermunkát alkalmaztak, az előzetes vizsgálatokat pedig 30 munkanapon belül le kell zárni. Ezután utasíthatják a vámszerveket, hogy akadályozzák meg a termékek forgalomba hozatalát, vagy azok kivonását a piacról.

Az állami hatóságok által elrendelt, a kényszermunka kockázatát egyes földrajzi területeken, illetve a kényszermunkával készült egyes termékeket tartalmazó adatbázist hoznak létre és teszik elérhetővé a nyilvánosság számára.

Főleg az ujgurok miatt lépnek

Az Egyesült Államok tavaly hozta az ujgur kényszermunka megelőzéséről szóló törvényt (UFLPA), hogy megvédje piacát a hszincsiangi emberi jogi visszaélések által potenciálisan érintett termékektől, ahol az amerikai kormány szerint Kína népirtást követ el az ujgur muszlimok ellen. Két éve az EU is lépett a kérdésben, de a korlátozásokat egyetlen országként Magyarország nem támogatta.

Kína tagadja a visszaéléseket Hszincsiangban, amely jelentős gyapottermelő, és a világ napelemekhez szükséges anyagainak nagy részét is szállítja, és azt mondja, hogy a törvény „rágalmazza” az ország emberi jogi helyzetét. Emberi jogi szervezetek szerint a magukat a csak magyar néppel és a hunokkal rokonnak tartó ujgurokat internálótáborokba zárják. Sok fastfashion cég emiatt már maga döntött, hogy Hszincsiangból nem vásárolnak gyapotot, mert ezt a leggyakrabban kényszer alatt szüreteltetik az ujgurokkal.

Azonban a kényszermunka meghatározása nem egységes az EU-ban, amely vélhetően Kínától tartva nem nevezte meg az ujgur internálást, mint korlátozott területet. Ugyanis emberi jogi szervezetek szerint az afrikai lítium- vagy kobaltbányászatot is masszívan áthatja a rabszolgatartás. Mindez pedig ütheti az e-autógyártást, amely nagyban rászorul az afrikai nyersanyagokra.

Forrás:https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/europai-unio-szankcio-tiltas-korlatozas-kenyszermunka-ujgur-elnyomas.759528.html

#európai_unió #szankció #kényszermunka #ujgur #kína #eu

Részvény: