Több mint háromszáz iráni drónt lőttek le eddig Ukrajnában

Oroszország több mint 200 harci drónt szerez be Irántól november elején.

Az ukrán erők eddig már több mint háromszázat lőttek le az oroszok Ukrajna ellen bevetett, Irántól vásárolt Sahíd-136 típusú önmegsemmisítő drónjai közül, ebből csupán a múlt éjszaka hatot – közölte Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője a sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, az éjjel megsemmisített hat drón közül hármat az ukrán légierő a dnyipropetrovszki régióban, hármat pedig Poltava megyében lőtt le, néhány viszont becsapódott. Az ukrán fél szerint az oroszok már több mint négyszáz ilyen típusú drónt használtak fel, azonban Oroszország legalább 2000-2500 Sahíd drónt rendelt Irántól – tette hozzá Ihnat.

Az ukrán védelmi minisztérium is arról számolt be, hogy információi szerint Irán még több mint 200 harci drónt küld Oroszországnak november elején. Az információik szerint a harci drónok Shahed-136, Mohajer-6 és Arash-2 típusúak lesznek, és a Kaszpi-tengeren keresztül szállítják őket Asztrahán kikötőjébe.

Oroszország Irántól vett ballisztikus rakétákat is készül beszerezni, ezeket valószínűleg Ukrajna északi határán helyezik el, ahonnan egész Ukrajnára fenyegetést jelentenek, miután Ukrajna nem képes hatékonyan védekezni ezekkel a rakétákkal szemben. Hozzátette, hogy Moszkva Iszkander-M típusú ballisztikus rakétákat akar vásárolni Irántól.

Az ukrán déli műveleti parancsnokság keddi jelentésében arról számolt be, hogy az ukrán légierő csapást mért egy orosz katonai csoportosulásra a Mikolajiv megyében lévő Sznihurivka térségében. Az ukrán tüzérek és rakétacsapatok az elmúlt napban mintegy 180 tűzfeladatot hajtottak végre a déli országrészben, aminek következtében a parancsnokság információi szerint 21 orosz katona halt meg. Az orosz erők hétfőn hevesen támadták Mikolajiv megyében Bastanka térségét, a herszoni régióban pedig a frontvonal mentén lévő Beriszlav környékén az ukrán erők által a nemrég felszabadított településeket. Hétfő este az ukrán légvédelmi erők megsemmisítettek két ellenséges Ka-52 (Aligator) típusú támadóhelikoptert.

Az ukrán vezérkar jelentése szerint hétfőn mintegy 650 orosz katona vesztette életét Ukrajnában, velük együtt 72 470-re emelkedett az orosz hadsereg emberveszteségének száma.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20221101_Ukran_legiero_tobb_mint_haromszaz_irani_dront_lottek_le_eddig

Részvény: