Tenger alól szivattyúzna ki több gázt Németország és Hollandia

Új, északi-tengeri gázkitermelést tervez Németország és Hollandia, hogy csökkentsék az orosz energiaimportot. A beruházási döntés nyárra várható, a fúrások 2024 végén kezdődhetnek meg. Németország nem késlekedik, és a teljes orosz importól leválás érdekében négy vízen lebegő LNG-teminált is bérel.

ABloomberg írt arról, hogy az Északi-tengeren hamarosan egy közös német-holland gázkitermelési projektet engedélyezhet Hollandia és a német tartomány Alsó-Szászország parlamentje – adta hírül a G7.

Alsó-Szászország és a holland ONE-Dyas BV energetikai vállalat a német Borkum és a holland Schiermonnikoog szigetektől 20 kilométerre lévő tenger alatti lelőhelyekről szivattyúzna ki földgázt – közölte a tartomány gazdasági minisztériuma. A ONE-Dyas szerint a végleges beruházási döntés nyárra várható, a fúrások 2024 végén kezdődhetnek meg.

A mező évente várhatóan 4 milliárd köbméter gázt ad majd. Összehasonlításképpen, ez a magyar lakossági gázfogyasztás éves mértékének megfelelő mennyiség

Több más uniós tagállamhoz hasonlóan Németország számára is az orosz gázról való leválás a legnehezebb. A szándék azonban megvan a teljes kiváltására, ezt szolgálja az a tegnapi bejelentés is, amely szerint a cseppfolyósított földgáz (LNG) importjának növelése érdekében Németország négy vízen lebegő LNG-teminált bérel. Ezek együttes kapacitása évente 20 milliárd köbméter, ami a német gázfelhasználás körülbelül ötöde. (A gázt átalakító és tároló terminálokat a görög Dynagas és a norvég Höegh LNG vállalatokról bérlik, az üzemeltetők a német RWE és Uniper energiavállalatok lesznek.) Az első terminál 2022 végén lép működésbe, a teljes leválás az orosz importól 2024 közepére valósulhat meg.

Ez szintén nagy váltás – jegyzi meg a G7 – ugyanis míg Németország szomszédai több (fix) LNG-terminált is létesítettek, a német kormányok korábban elutasították ezt a technológiát, mindent a vezetékes szállításra és így az orosz függőségre tettek fel.

Hollandia kedvezőbb helyzetben van, a tervek szerint év végére megszünteti az orosz gáz importját.

https://www.napi.hu/nemzetkozi-vallalatok/eszaki-tenger-nemetorszag-hollandia-foldgaz-lng.751853.html

#németország #energia #energiaellátás #földgáz #hollandia #északi-tenger #lng #orosz_szankciók #embargó

Részvény: