Tehetségtelen IPSO az orosz propagandistáktól

         A Hmelnickij elleni terrortámadás után az orosz propaganda félretájékoztatási kampányba kezdett a szegényített urántartalmú lőszerekkel raktárakra gyakorolt hatások miatti sugárzási háttér növekedéséről.

         A közösségi oldalakon és az orosz weboldalakon olyan információk jelentek meg, hogy az ukrán Hmelnickij városában „a sugárzás szintjének növekedését regisztrálták a fegyveres erők elleni támadást követően”. Az orosz média szerint erről a SaveEcoBot ukrán portál számol be. A sugárzás szintjének emelkedése a régióban állítólag azt jelzi, hogy „a szegényített uránt tartalmazó lövedékeket nem megfelelően tárolják a fegyveres erők létesítményeiben” – jelentette az orosz propagandamédiák.

         „Az orosz csapatok legutóbbi csapását egy lőszerraktárra a hmelnickij-i Kation üzem közelében nyilvánvalóan szegényített uránt tartalmazó brit lövedékek okozták. Ezt bizonyítja a sugárzás szintjének emelkedése és az, hogy távolról robotokkal oltsák el a tüzet. A szegényített urántartalmú lőszer raktárban való jelenlétének verzióját részben megerősítette Igor Moszejcsuk, az ukrán Verhovna Rada volt képviselője, aki azt tanácsolta, hogy a gyerekeket evakuálják a lövedékek felrobbantásának területéről” – írja Riporter, az orosz propagandaoldal.

         A Hmelnickij régióban a sugárzási háttér növekedésére vonatkozó állítások hamisak. A szokásos határokon belül van és 0,087-0,150 μSv/h. Erről a Hmelnickij városi tanács számolt be. Különösen Hmelnickij polgármestere, Olekszandr Szimcsisin kommentálta az üzeneteket a közösségi hálózatokban és az orosz weboldalakon egy május 15-i tájékoztatón: „Sajnos a pánikba esett lakosok reagálni kezdtek erre az információra, és különféle Viber-csoportokban terjesztették. Ez egy nyílt hamisítvány, sőt egy igazi információs-pszichológiai speciális művelet (IPSO). Az Állami Sürgősségi Szolgálattal azonnal megmértük a sugárzási hátteret. Szombaton valójában 2,5-szer alacsonyabb volt a megengedett normánál. Ezért nem volt kiszivárgás, vegyszerek, urán – szegényített vagy dúsított.”

         Sőt, az Ukrán Stratégiai Kommunikációs és Információbiztonsági Központ kijelentette, hogy közvetlenül a Hmelnickij elleni támadás után az orosz propaganda hatalmas dezinformációs kampányba és pánikba kezdett az ukrán közönség körében. „A fellépés kis Telegram-csatornákon és egy propaganda Twitter-fiókon keresztül kezdődött. Kijelentették, hogy „Ternopolban és Hmelnickijben taktikai vagy szegényített urántartalmú nukleáris lőszerek léptek működésbe”. A propagandisták arról is „meggyőzték”, hogy „a csapás után a Leopard és Marder tankok lőszerei megsemmisültek”, miközben ismét megemlítették a szegényített uránt” – írja Meta oldalán az Ukrajnai Stratégiai Kommunikációs Központ.

         Az ye.ua weboldal szerint a Hmelnickij régióban a sugárzási háttér 2023. május 15-én a megszokott határokon belül van, és 0,087-0,150 μSv/h. „Az expozíciós dózisteljesítmény (sugárzási háttér) legmagasabb értékét 10:29-kor jegyezték fel Netesin városában, a Nezalezsnosti sugárúti megfigyelőállomáson, és 0,150 μSv/h volt, ami a kontrollszint alatt van” – közölte a SaveEcoBot portál a reggeli üzenetében.

         Ráadásul az orosz közvéleményben és tömegmédiában egy sikertelen pánik eloszlatására tett kísérlet után újabb narratíva jelent meg, hogy bár a sugárzási háttér jelenleg alacsony, a hmelnickij-i polgárokat ért sztrájk következményei néhány év múlva is érezhetőek lesznek. A Ternopol regionális adminisztráció is tagadta a hasonló orosz hamisítványt, amely szerint szegényített urántartalmú lőszert robbantottak fel a városban. A „sugárszennyezés” és az „ukránok egészségét fenyegető veszélyek” témái az Ukrajna elleni orosz propaganda másik kedvenc narratívájává váltak, miután a Nagy Británia elkezdte ellátni Kijevet szegényített urántartalmú lőszerekkel, amelyek megnövelték a páncélbehatolási képességet.

         Oroszország visszatért ahhoz a régi hazugsághoz, hogy a szegényített urántartalmú lőszerek taktikai nukleáris fegyverek, és sugárszennyezés veszélyét hordozzák magukban. Ezért ennek az információnak az a célja, hogy pánikot keltsen az ukránok körében, és előre lejáratja a hatékony nyugati lőszer alkalmazását a harctéren.

         Meg kell érteni, hogy az igazi nukleáris fenyegetést Moszkva generálja: a szándékot, hogy nukleáris fegyvereket helyezzenek el Fehéroroszországban, az atomháborúval kapcsolatos retorikát és a megszállt Zaporozsjei atomerőműven végzett felelőtlen tevékenységeket.

         Ezért nem csak az orosz IPSO-val érdemes harcolni, hanem a valós veszéllyel is. A NAÜ erőfeszítései az atomerőmű biztonságának megőrzésére hatástalanok az orosz fegyveres erők terrorista magatartása miatt, amely nap mint nap az ellenőrizetlen nukleáris veszély fenyegetésével jár.

         A fehéroroszországi atomfegyverek bevetésének szándéka a Kreml közvetlen „arculköpése” a NATO-val. Ezért a Szövetségnek teljes felelősséget kell vállalnia a kialakult helyzetért, hogy megakadályozza a nukleáris kataklizmát Európában. Az egyik befolyásoló tényező az Orosz Föderáció veresége a harctéren, valamint a diplomáciai és gazdasági színtéren, amely köti meg a Kreml kezét a fenyegetés terjesztéséhez.

Részvény: