Távozott Moszkávból az észt nagykövet

Margus Laidre, Észtország moszkvai nagykövete kedden kora reggel elhagyta rezidenciáját – jelentették az orosz állami hírügynökségek. Ez egyet jelent azzal, hogy a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok az ügyvivői szintre mérséklődtek.

Január 11-én Észtország azt követelte Moszkvától, hogy csökkentse a tallinni orosz nagykövetség alkalmazottainak számát. Az észt külügyminisztérium érvelése szerint, így lenne arányos a két ország külképviseletének létszáma.

Az orosz külügyminisztérium válaszul kiutasította az országból az észt küldöttséget. Közölték, hogy a távozásra egy hónapot kapnak, és mindkét országot egy ideiglenes ügyvivő képviseli majd egymás fővárosában nagykövet helyett.

Az elmúlt években az észt vezetés tudatosan leépítette az Oroszországgal fenntartott kapcsolatok egészét. A totális russzofóbia, az országunkkal szembeni ellenségeskedés Tallinn központi politikájává vált

– indokolta döntését az orosz külügyi tárca.

Az orosz háború óta Észtország bezáratta az orosz konzulátust Narvában és Tartuban, továbbá kiutasított három orosz diplomatát.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/02/07/orosz-ukran-haboru-2023-februar-07-elo-kozvetites-percrol-percre/#tavozott-moszkavbol-az-eszt-nagykovet

Részvény: