Szörnyű menekülthullám. Túléli-e Európa?

         Oroszország Európa elleni hibrid támadásáról ismertté vált: Putyin 800 ezer menekültet majd küld Szudánból az EU-ba, hogy destabilizálja azt. Mi vár az európai országokra és Magyarországra?

         Bennfentes információk szerint az Oroszország újabb hibrid sztrájkja megindításának szándékáról vált ismertté. Így Oroszország több ezer Wagner-csoport zsoldosát koncentrálta a Közép-afrikai Köztársaságban, Maliban és Szudánban. Áprilisban a felsorolt országok közül az utolsó országban harcok törtek ki az uralkodó körök képviselői között a hatalomhoz való abszolút hozzáférésért. Egyikük – a „Gyors reagálású erők” félkatonai szervezet parancsnoka, Muhammad Hamdan Daglo altábornagy Prigozsin közeli barátja, aki nemcsak harcosai segítségével aktívan támogatja üzleti érdekeit a természeti erőforrásokban gazdag Szudánban, hanem olyan konfliktust is gerjeszt, amely közvetlen veszélyt jelent az EU-ra.

         Mark Almond, az Oxfordi Válságkutatások Intézetének igazgatója úgy véli, hogy az afrikai konfliktusok lefolyására gyakorolt rejtett befolyás fontos eleme Putyin azon tervének, hogy globális káoszt teremtsen, aminek Európát is érintenie kell. Oroszország lett az egyetlen ország, amely nem fejezte ki óhaját, hogy evakuálja polgárait Szudánból, miután az országban megkezdődött az aktív ellenségeskedés. Ez arról tanúskodik, hogy Putyin és Szudán politikai elitje között kötöttek megállapodásokat, amely az említett Prigozsin segítségével folyamatosan kapcsolatban áll a Kremllel. Az orosz zsoldosok jelenléte az afrikai országokban Putyin befolyásának eszköze a térségben zajló események alakulására: a szudáni ellenségeskedés kezdete csapást mért az élelem, ivóvíz és gyógyszer hiányában élő ország 46 milliós lakosságára. Az ellenségeskedés epicentrumában álló, ugyanakkor Oroszország kiváltságos képviselőinek tekintett wagneristák hozzájárulnak az erőszak eszkalációjához, aminek köszönhetően Szudánból menekültek százezrei próbálnak majd eljutni az EU-országokba, a zűrzavart, a bűnözést, az erőszakat és a járványok kitörését okozva.

         A fentiek mindegyike része a Kreml hibrid fenyegetési algoritmusának, amelynek célja a civilizált Nyugat, elsősorban Európa szisztematikus gyengítése. Putyin bosszút akar állni az EU-n, amiért segített Ukrajnának, és fokozza a hibrid fenyegetéseket. A már említett „Wagner-csoport” harci tapasztalattal rendelkező leszerelt bűnözői és zsoldosai titkos átszállítása mellett, akik a merényletek és terrortámadások elkövetéséhez szükségesek, az afrikai „menekültek cunamija” sokkhatást vált ki majd Európa országaiban, és ellenőrizhetetlenné teszi a társadalmi-politikai helyzetet.

         Ez egy példátlan fenyegetés, amely ellen már most kell keresni a megoldásokat, mert a szudáni ellenségeskedés csak a „jéghegy csúcsa”. Putyin számos konfliktust akar előidézni afrikai országokban, ehhez minden szükséges befolyással rendelkezik. A „wagneristák” könnyen kezdeményezhetnek olyan konfliktus konfrontációt, amely gyorsan véres ellenségeskedésbe fajul. Egy ilyen háború földrajzi elhelyezkedése a Száhel-övezet több országára is kiterjedhet – amelyek politikailag instabilok és sebezhetőek az élelmezésbiztonság és az időben történő humanitárius segélynyújtás összefüggésében.

         2023 négy hónapjában csak Olaszországba 20 ezer afrikai országokból menekült érkezett, tavaly ugyanebben az időszakban ez a szám nem haladta meg a 6100 főt. Ez megerősíti, hogy a „Wagner-csoport” afrikai jelenléte erősen szélsőséges jellegű: az orosz hibrid fenyegetés aktív, Európa pedig teljesen védtelen vele szemben.

         A jóslatok tehát beigazolódtak. Putyin nem állt meg az Ukrajnával vívott háborúnál, most pedig az uniós országok felé nyúlik a keze. Itt az ideje előrelépni. Ezért Putyint meg kell állítani az egész európai világ közös erőfeszítéseivel. A Kreml fellépése azt bizonyítja, hogy agressziójának földrajza túllép Ukrajna határain, és nemzetközi fenyegetés jelleget öltött. Az afrikai fellángoló konfliktusok példátlan fenyegetést jelentenek az EU számára – a Kreml diktátora embergyűlölő módszertant használ a pusztító befolyás mértékének növelésére – Európának ellenintézkedést kell kidolgoznia Putyin terrorjának végzetes következményeinek elkerülésére, valamint állampolgárainak megvédésére a bűnözéstől és az erőszaktól.

Részvény: