Szlovákiában már véget ért az EP-választás

Az országban szombaton tartották a voksolást, amely egy rendkívüli esemény miatt vasárnap hajnali 1 órakor fejeződött be hivatalosan.

Vasárnap hajnali 1 órakor fejeződött be a szombati európai parlamenti választás Szlovákiában, miután Tótmegyer (Palárikovo) szavazóhelyiségeit átmenetileg be kellett zárni – írja az Új Szó.

A lap beszámolója szerint Tótmegyer három szavazókörében azért tartott három órával tovább a szavazás, mert ezeket reggel egy időre lezárták, mivel fehér port találtak a teremben. Az elemzés később kimutatta, hogy az ismeretlen fehér por nem életveszélyes, egyszerű keményítőről van szó.

Ettől az esettől eltekintve az EP-választás nyugodtan zajlott Szlovákiában. „Rendkívüli eseményeket nem jelentettek az információs vonalon” – mondta Eva Chmelová, a belügyminisztérium választásokért, népszavazásokért és politikai pártokért felelős részlegének igazgatója.

Az ötödik szlovákiai EP-választáson mintegy 4,37 millió szavazásra jogosult személy, szlovák állampolgárok, illetve a szlovákiai állandó lakhellyel rendelkező uniós állampolgárok járulhattak az urnákhoz. A voksoláson résztvevők arról dönthettek, hogy ki lesz az a 15 személy, akiket Szlovákia a következő 5 évre az Európai Parlamentbe képviselőként küld. Az EP-mandátumokért 22 párt és egy koalíció, illetve az azok listáin induló jelöltek küzdhettek meg.

Szlovákiában az európai parlamenti választás végleges eredményeit, köztük a részvételi arányra vonatkozó adatokat is vasárnap 23 óra után teszik közzé, miután az Európai Unió valamennyi országában lezárult a szavazás.

Ahogy a hvg.hu is beszámolt róla, a szlovákiai EP-választáson az ország miniszterelnöke, a május 15-i nyitrabányai merényletben életveszélyesen megsebesített Robert Fico is leadta a szavazatát.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20240609_szlovakia-europai-parlamenti-valasztas

Részvény: