Szlovákiában képeznek majd ki ukrán katonákat

A szlovák parlament jóváhagyta a védelmi minisztérium javaslatát, amelynek értelmében a szlovák hadsereg katonái az Európai Unió Katonai Segítségnyújtási Missziójának (EUMAM UA) keretében segítenek majd az ukrán katonák kiképzésében. A javaslat részeként a parlament azt is jóváhagyta, hogy az említett misszió akár Szlovákia területén is folyhat – adta hírül az ujszo.com.

A szlovákiai portál emlékeztet: az EUMAM UA létrehozásáról még 2022 novemberében döntött az Európai Tanács, és a célja az, hogy elősegítse az ukrán fegyveres erők kiképzését az ország területi integritásáért folytatott harcban. A misszió az uniós tagállamok területén zajlik majd, a szlovák parlament pedig a védelmi minisztérium javaslatának jóváhagyásával lehetővé tette, hogy az ukrán fegyveres erők Szlovákia területén is részesülhessenek a kiképzésben. Így elképzelhető, hogy a misszió keretében a többi uniós tagállam, illetve Nagy-Britannia és az Amerikai Egyesült Államok is katonákat küld Szlovákiába. Egy kiképzési egység legfeljebb 900 főből állhat, a gyakorlat pedig 1-től 12 hétig tart.

A javaslat emellett lehetővé teszi, hogy a szlovák hadsereg más uniós tagországokba is küldjön katonákat, ahol éppen a kiképzés zajlik. A javaslatot viszonylag nagy támogatottság mellett fogadta el a parlament, a jelen lévő 131 képviselő közül 87 mellette szavazott – olvasható a Új Szó cikkében.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/05/06/orosz-ukran-haboru-percrol-percre-elo-hirfolyam-2023-05-06/#szlovakiaban-kepeznek-majd-ki-ukran-katonakat

Részvény: