Szlovákia integrálja az ukrán menekülteket

Szlovákiában tervet dolgoz ki a kormány arra, hogy lehetne a legjobban integrálni az Ukrajnából értekezett menekülteket. Eközben nagy a forgalom a szlovák-ukrán határon mindkét irányban.

Aháború elől Szlovákiába menekült ukránok integrációjára vonatkozó cselekvési tervet dolgoz ki a központi válságstáb (ÚKŠ) – írja a pozsonyi Új Szó. Majdnem három tucat feladatot ölel fel a terv – tájékoztatott Roman Mikulec belügyminiszter. 

A minisztériumok észrevételeinek megfogalmazása után a migrációs hivatal és a menekültügyi bizottság a lehető leghamarabb értékelni fogja ezeket. „Ezután újra összehívom a központi válságstábot, hogy jóváhagyjuk a stratégiát és a cselekvési tervet” – mondta Mikulec.

Nem számít lesz-e kormányátalakítás

Az ülés másik témája az energiabiztonsággal foglalkozó munkacsoport létrehozása volt. Mikulec elmondta, a bizottság a gazdasági minisztérium és a központi válságstáb vezetése alatt fog működni. A megegyezés értelmében az energiaválsággal kapcsolatos kérdéseket tárcaközi szinten fogják koordinálni. Mikulec elmondta az is, hogy Richard Sulík gazdasági miniszter esetleges távozása nem lesz hatással a munkacsoport létrehozásra.

Eközben augusztus végén volt olyan nap, hogy 3370 ukrán állampolgár lépte át a szlovák-ukrán határt: 789 férfi, 1966 nő és 615 gyerek. Közülük 296-an kértek átmeneti menedéket. Eközben Szlovákiából 4053 ember lépett át Ukrajna területére.Az ukrajnai háború február 24-i kitörése óta 753 244 menekült érkezett Szlovákiába. 91 742 személy kapott ideiglenes menedéket. A háború kitörése óta 520 733 személy lépte át a határt Szlovákiából Ukrajna felé.

Forrás:https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/szlovakia-ukran-menelult-integracio.758914.html

#szlovákia #ukrán #menekült #bevándorlás #terv #kormány #integráció

Részvény: