Szlovák védelmi miniszter: Ukrán katonákat képeznek ki Magyarországon

Ha ez igaz, az elég erősen rácáfolna a kormány „ki kell maradni a háborúból” narratívájára.

Magyarország területén folyik az ukrán katonák kiképzése, de az oroszbarát-propaganda miatt erről nem lehet tudni – ezt állította hétfőn a szlovák védelmi miniszter a parameter.sk tudósítása szerint.

Jaroslav Nad tegnap Rastislav Káčer szlovák külügyminiszterrel együtt vett részt egy Nagymihályban tartott nyilvános beszélgetésen.

Az eseményt egy zajos oroszbarát csoport igyekezett megzavarni. Amikor Nad arról beszélt, hogy bár a lengyelek és a csehek nagyobb mértékben támogatják Ukrajnát, mint a szlovákok, de a szomszéd országnak kötelességük kezet nyújtani, akkor valaki bekiabálta, hogy bezzeg Magyarország kimaradhat ebből az egészből.

A védelmi miniszter erre a bekiabálásra reagált a cikk elején idézett állításával, ami azért érdekes, mert a magyar kormány még a NATO-s fegyverszállításokat sem engedi át az ország területén, és a nyugati országok közül egyedüliként semmilyen katonai felszerelést nem küldött az ukránoknak. Orbánék kommunikációja ugyanis arra hivatkozik, hogy a katonai segítségnyújtás csak elnyújtaná a háborút.

A Honvédelmi Minisztérium egyelőre nem reagált arra, hogy valóban folyik-e Magyarországon ukrán katonák kiképzése.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20230307_Szlovak_vedelmi_miniszter_Ukran_katonakat_kepeznek_ki_Magyarorszagon

Részvény: