Szívott egy utolsót a cigarettájából, aztán hidegvérrel agyonlőtték

Brutális videó terjed az orosz-ukrán háborúból, amelyen egy állítólagos ukrán hadifoglyot orosz katonák gépfegyverrel agyonlőnek. Az ukrán külügyminiszter az eset kivizsgálására hívta fel a Nemzetközi Büntetőbíróságot.

Hétfőn kezdték el megosztani a neten azt a videót, amelyen egy feltételezett ukrán hadifoglyot orosz katonák hidegvérrel kivégeznek. Az ukrán hatóságok már megkezdték az eset kivizsgálását, Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter pedig a Twitteren sürgette a Nemzetközi Büntetőbíróságot (ICC), hogy azonnal indítson maga is vizsgálatot.

A felvételen a feltételezett orosz katonák (legalább két különböző hangot hallani) végig a kamerák mögött maradnak, előttük egy fegyvertelen, láthatóan fáradt, középkorú férfi áll egy frissen kiásott gödörben, körülötte avar, szájában cigaretta. A kamera mögötti hang oroszul szólal meg: „Ezt most veszem.”

A vele szemben álló férfi slukkol egy utolsót, aztán kiveszi a szájából a cigarettát, és azt mondja: „Slava Ukraini!” – vagyis „Dicsőség Ukrajnának”. Abban a pillanatban, hogy ezt kimondja, géppuskalövéseket hallani legalább két irányból, a férfi azonnal összecsuklik.

„Milyen dicsőség Ukrajnának?” – kiáltja egy hang a kamera mögül oroszul, káromkodva. „Dögölj meg” – teszi hozzá egy másik hang, szintén oroszul, szintén káromkodva.

Egyelőre nem sikerült beazonosítani sem a videóban szereplő személyeket, sem azt, hogy hol készült. Ennek ellenére a felvétel rövid időn belül bejérta a világsajtót, a benne szereplő férfi bátor kiállásáról pedig már grafikák is készültek, amelyeket Anton Gerascsenko ukrán kormányzati tanácsadó osztott meg a Twitteren.

Az ukrán hadsereg a Telegramon azt írta, szerintük a videón orosz katonák végeznek ki egy ukrán hadifoglyot. Az ukrán főügyészség is reagált egy rövid közleményben, ők azt írták: „Még a háborúnak is vannak szabályai.”

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szokásos esti beszédében bátornak nevezte a katonát, valamint elmondta: „Ukrajnában mindig hallani fogjuk: Dicsőség Ukrajnának! És milliók fognak mindig válaszolni: Dicsőség a hősöknek! Mindig így lesz. Ukrajna soha nem fogja elfelejteni azokat, akiknek az élete szabadságot adott Ukrajnának, soha.”

A „Slava Ukraini” (Dicsőség Ukrajnának), és a viszontválasz, „Heroiam Slava” (Dicsőség a Hősöknek), a 2014-es Majdan téri forradalom óta széles körben használt nemzeti tisztelgés, az Ukrán Fegyveres Erők csatakiáltása, de civilek is köszönnek így egymásnak az utcán.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230307_Slukkolt_egy_utolsot_a_cigibol_aztan_hidegverrel_agyonlottek

Részvény: