Színt kell vallania Magyar Péteréknek, ha csatlakozni akarnak az EP legnagyobb frakciójához

A svéd Dagens Nyheter értékelése szerint a hét EP-mandátumot szerző Tisza bekerülése a Néppártba attól függ, hogy mi az álláspontjuk az EU-tagságról, a jogállamiságról és az ukrajnai háborúról.

Magyar Péter két hónapja alapította pártját – most már Orbán Viktor miniszterelnök komoly kihívójaként tekintenek rá – kezdte a magyarországi választással kapcsolatos beszámolóját a Dagens Nyheter. A svéd portál megállapította, hogy a Tisza Párt vasárnap közel 30 százalékot kapott az EP-szavazáson. Ez 7 mandátumnak felel meg, kettővel több, mint amit Svédország legnagyobb pártja, a szociáldemokraták szereztek, és csak néggyel kevesebb a Fidesz-KDNP-nél.

Vajon Magyar Péter sikere valóban annak a jele, hogy a magyar választók komolyan elhatárolódnak Orbán politikájától?  A svéd portál szerint erről megoszlanak a vélemények. 

Kifejtik, hogy Magyar Péter egykori bennfentes fideszes, konzervatív, mint Orbán Viktor. Korábbi házasságát Varga Judit volt igazságügyi miniszterrel kötötte és karrierjét is ennek köszönhette.

Magyar állítása szerint részben egykori feleségén keresztül ismerte fel a magyarországi korrupció súlyosságát, hogy Orbán szisztematikusan engedi, hogy az uniós pénzek a gazdagodó barátokhoz, családtagokhoz folyjanak 

– hangsúlyozza a Dagens Nyheter, majd megállapítja: Magyar Péter fiatal, 43 éves, jól néz ki. A választási kampány során folyamatosan szelfiző támogatók vették körül. A színpadról egyszerű szlogenekkel,  „visszavesszük a hazánk” típusú jelszavakkal operál. Programja a legegyszerűbben úgy foglalható össze:  Fideszpolitika mínusz korrupció.

A svéd portál megállapítása szerint Magyar Péter eddig kerülte, hogy kihívja Orbán Viktort olyan kérdésekben, mint a bevándorlás, illetve az EU-hoz és a NATO-hoz való hozzáállás. Akárcsak a miniszterelnök, ő is kritikusan értékeli a magyar kisebbséggel való bánásmódot Ukrajnában, és úgy véli, hogy az Oroszország elleni szankciók szükségtelenül sújtják az európai országokat. Választási gyűlésein rendkívül takarékosan érintette a szomszédos ország háborúját. Néhány héttel ezelőtt az AP hírügynökségnek adott interjújában Magyar Péter világosan fogalmazott arról, hogy ki a hibás a háborúért:

„Putyin megtámadta Ukrajnát, és erre nincs mentség. Ukrajna küzdelme területe megvédéséért teljesen jogos“ – idézte fel a Tisza Párt alelnökének szavait a Dagens Nyheter, amely egyben megjegyzi, hogy Magyar Péter csatlakozni kíván az Európai Néppárthoz (EPP-hez), a Fideszt kiszorító liberális-konzervatív európai parlamenti frakcióhoz. Az, hogy bekerül-e oda, attól függ, hogy színt valljon súlyos kérdésekben: az EU-tagság, a jogállamiság és az ukrajnai háború kapcsán.

A svéd portál szerint Magyar Péterék sikere a bizonyíték arra, hogy a Fidesz komoly kihívójának a politikai jobboldalhoz kell tartoznia.

Talán Magyarország közeledik egy olyan helyzethez, mint amilyen Lengyelországban van, ahol a két vezető párt – a kormányzó Polgári Platform és az ellenzéki Jog és Igazságosság egyaránt verseng a konzervatív szavazókért

– fűzte hozzá írásában a Dagens Nyheter.

Forrás:https://www.economx.hu/gazdasag/magyar-peter-tisza-sved-dagens-nyheter-neppart-ep-valasztas-epp-frakcio.791097.html

Részvény: