Szijjártó Szentpéterváron jelentette be, hogy Orbán nem, de ő elmegy az ukrán békecsúcsra

A külügyminiszter csak azt sajnálja, hogy az oroszok nem lesznek ott Svájcban.

Magyarország külügyminiszteri szinten vesz részt a június 15-én kezdődő svájci Ukrajna-békecsúcson – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szentpéterváron.

„A részvételünk oka, hogy mi abszolút a béke pártján állunk, és ezért minden olyan rendezvényen részt veszünk, amelyen a béke van napirenden” – fejtette ki.

Ugyanakkor sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Oroszország nélkül kerül megrendezésre a konferencia, így az eseményen nem lesz jelen mindkét szemben álló fél. „Úgy hisszük, hogy akkor lenne valódi eredmény várható, ha mindenki ott lenne a tárgyalóasztalnál” – mondta.

„Ezúttal nem ez a helyzet, de mivel tiszteletben tartjuk a svájciak béke-erőfeszítéseit, részt fogunk venni külügyminiszteri szinten” – tette hozzá.

Szijjártó bejelentése alapján tehát Orbán Viktor nem megy el a június 15–16-án, Svájcban rendezendő békekonferenciára, noha május elején Volodimir Zelenszkij ukrán elnök telefonon hívta meg a magyar miniszterelnököt az eseményre, amelynek alapját a Kijev által előterjesztett tízpontos béketerv képezi majd. Zelenszkij nemrég azzal támadta Pekinget, hogy segít Moszkvának magasabb élelmiszer- és üzemanyagárakkal fenyegetni az országokat annak érdekében, hogy meggyőzze őket a békecsúcstól való távolmaradásról.

A nyitókép forrása: Szijjártó Péter / Facebook

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20240606_orosz-ukran-haboru-szijjarto-bekecsucs

Részvény: