Szijjártó Péter: Nincs magyar energiabiztonság Szerbia nélkül

Több mint száz kilométer hosszú új kőolajvezeték épül hazánk és Szerbia között. Csökkenhet az elképesztően hosszú a várakozási idő a szerb-magyar határállomásokon.

Új, mintegy 128 kilométer hosszú kőolajvezeték épül Magyarország és Szerbia, Algyő és Újvidék között az ellátásbiztonság erősítése érdekében – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Belgrádban.

A tárcavezető a magyar-szerb gazdasági vegyes bizottság ülését követő sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a Mol és a Transnafta együttműködésében tervezett csővezeték létesítéséről szóló szerződést a június 20-i kormánycsúcson írják majd alá.

A két állam energiabiztonságának erősítése érdekében emellett megegyeztek arról, hogy az MVM és a Srbijagas közös regionális földgázkereskedő vállalatot hoz létre, illetve arról is, hogy Magyarország idén is százmillió köbméteres nagyságrendben fog földgázt tárolni Szerbiának.

A szerb energiahálózat korszerűsítésében magyar cégek is részt fognak venni. Menetrend szerint haladnak a munkálatok a két villamos energiahálózatot összekötő interkonnektor kapacitásának megduplázására.

Ma nincsen magyar energiabiztonság Szerbia nélkül, és nincsen szerb energiabiztonság Magyarország nélkül
– emelte ki Szijjártó Péter.

Megoldódhat a határátkelési anomália is
Szijjártó Péter ezután közölte, hogy fontos intézkedésről döntöttek „egy rendkívül bosszantó ügyben” is, mivel a hatmilliárd eurós kétoldalú kereskedelmi forgalom és az emberek közötti szoros kapcsolatok ellenére még mindig elképesztően hosszú a várakozási idő a határállomásokon.

Ezért nagy infrastrukturális fejlesztés keretében új, modern határátkelőt hozunk létre Röszke és Horgos között. Ez Európa egyik legforgalmasabb határátkelőhelye, és azt szeretnénk, ha Európa egyik legmodernebb határátkelőhelye is lenne a jövőben
– fogalmazott a miniszter.

Az autópálya-határátkelőre háruló nyomást valamelyest elosztják a többi átkelő között, hogy így is csökkentsék a várakozási időt. Ennek keretében a hercegszántói határátkelőt alkalmassá teszik teherforgalomra, az ásotthalmi átkelőhelyet buszforgalomra, valamint szeretnék meghosszabbítani a többi átkelő nyitvatartási idejét is.

Ukrajnai háború és szigorú határvédelem
A miniszter az ukrajnai háború okozta nehézségekről szólva azt emelte ki, hogy bár sem a szerbek, sem a magyarok nem felelősek a harcok kirobbanásáért, mégis nagy árat fizet ezért a két ország. Ráadásul az is rossz hír, hogy „a világ ismét a blokkosodás irányába halad, amin Közép-Európa mindig csak rajtavesztett”.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a kormány különösen fontosnak tartja a biztonsági együttműködést, ugyanis az illegális bevándorlás mindkét ország számára komoly kihívás, hiszen tavaly 271 ezer illegális határátlépési kísérletet kellett meghiúsítani hazánk déli határán. Magyarország kész a jelenleginél nagyobb rendőri erőt Szerbia rendelkezésére bocsátani a határvédelem erősítése érdekében.

Forrás:https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/szijjarto-szerbia-koolajvezetek-energiabiztonsag-hatarvedelem.771073.html

Részvény: