Szijjártó Minszkben: miért van szükség erre a látogatásra?

         A hivatalos verzió szerint Szijjártó Péter magyar külügyminiszter hivatalos látogatásra ment Minszkbe, hogy az ukrajnai békéről beszéljen.

         A miniszter ezt a Facebook-oldalán jelentette be. Ugyanitt azt írta, hogy „békés álláspontot” kíván képviselni az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

         „Az ukrajnai háború egyre brutálisabb, és egyre többen halnak meg a harcok következtében. Most emberéleteket kell megmentenünk, és ezt csak békével lehet megtenni. Magyarország elvárja a nemzetközi közösség minden tagjától, hogy tegyen lépéseket az azonnali béke biztosítása érdekében, és kerülje el a háború elhúzódását vagy eszkalációját. Ezt a békés álláspontot képviselem a mai minszki tárgyalásokon is” – írta a magyar külügyminiszter.

         Szijjártó ugyanakkor elismerte, hogy a látogatása miatt sokan támadnák, és valószínűleg nem tévedett. Emlékezzünk vissza, hogy a teljes háború alatt Szijjártó kétszer is Moszkvába látogatott – júliusban és októberben.

         Ennek eredményeként Szijjártó Péter magyar külügyminiszter felső szintű látogatást tesz Fehéroroszországban. Erre a látogatásra az Oroszország és Ukrajna közötti háború idején kerül sor, amikor az EU minden figyelme Magyarországra szegeződik, és minden Oroszországot támogató meggondolatlan cselekedetért a magyar kormányt és vele együtt az országot kritika éri az Európai Unió részéről. A Fehéroroszországba, az orosz katonai agresszió európai szatellitországába tett látogatást jó szándéknak  – az ukrajnai békéről és a háború befejezéséről szóló vitának álcázzák. Emlékezzünk vissza, hogy a látogatás egy olyan országban zajlik, amely nem dönt semmit a háború befejezéséről, hanem csak teljesíti Oroszország akaratát, és éppen ellenkezőleg, ténylegesen részt vesz a háborúban és mindenféle segítséget nyújt Oroszországnak.

         Kiderül, hogy miközben az EU minden lehetséges módon segíti Ukrajnát az Oroszország elleni háborúban – felszereléseket és fegyvereket szállít, Magyarország nemcsak a pálya szélén maradt, hanem kapcsolatot tart fenn az Európai Unió stratégiai ellenségeivel is. Emlékezzünk vissza, hogy Oroszország továbbra is gázellátással zsarolja Európát.

         Miről lesz tehát szó valójában Minszkben külügyminiszteri szinten, mit ér még egy „trójai faló” címke az EU-ban?

         Megjegyzendő, hogy a látogatás valószínűleg nemcsak az EU-ból, hanem Lengyelországból is kiválthat majd kritikát, amelyet a magyar kormány sokáig egyik legnagyobb szövetségesének tartott.

Részvény: