Szijjártó: Az Európai Bizottság jóváhagyta a paksi bővítéssel kapcsolatos szerződésmódosításokat

A magyar külügyminiszter még áprilisban állapodott meg Moszkvában az atomerőmű bővítési folyamatának jelentős felgyorsításáról, de a véglegesítéshez szükség volt arra is, hogy Brüsszelben rábólintsanak az új szerződésekre.

„Jóváhagyta az Európai Bizottság az új paksi blokkok építésével kapcsolatos szerződésmódosításokat” – jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter. A politikus elmondta, hogy még áprilisban állapodott meg Moszkvában az atomerőmű bővítési folyamatának jelentős felgyorsításáról, de a véglegesítéshez szükség volt arra is, hogy Brüsszelben rábólintsanak mind a kivitelezési, mind a pénzügyi szerződések módosítására.

Ezáltal lehetővé válik, hogy a következő évtized legelején szolgálatba álljanak az új paksi blokkok. A gyorsítás a külügyminiszter szerint természetesen nem érinti a nukleáris biztonsági szabályok legszigorúbb alkalmazását – mondta Szijjártó.

A külügyminiszter ugyanakkor továbbra sem árult el részleteket arról, hogy egészen pontosan mit is tartalmaznak azok a módosítások, amikről Moszkvában döntöttek. Az egészen bizonyosnak tűnik, hogy jelenleg Magyarországnak sokkalta nagyobb szüksége van a paksi bővítésre, mint az eredeti szerződések megkötésekor volt, és az is feltételezhető, hogy az oroszok ezt igyekeztek kihasználni. Összességében tehát valószínűsíthető, még ha a kormány nem is beszél róla, hogy a korábbiaknál lényegesen rosszabb feltételekkel lehetett felgyorsítani a bővítési folyamatot.

Forrás:https://hvg.hu/gazdasag/20230525_EB_Szijjarto_engedely_Paks_szerzodesmodositas

Részvény: