Szijjártó: A magyar kormány nem tartja jó ötletnek, de támogatja az ukrán fegyverszállítások fokozását

Brüsszelben kezdte a hetet Szijjártó Péter, egészen pontosan uniós külügyi tanácsülésen vett részt a belga fővárosba, a találkozó szünetében pedig újságírók kérdéseire fejtette ki véleményét főleg az Ukrajnát érintő ügyekről – írja az MTI.

A külügyminiszter azt mondta, a háborús attitűd szerinte nem változott az EU-n belül, Josep Borrell EU-s kül- és biztonságpolitikai főképviselő például előterjesztést tett, hogy újabb 500 millió eurót fordítsanak az Európai Békekeretből ukrajnai fegyverszállítások finanszírozására, illetve 45 millió euróval járuljanak hozzá az ukrán katonai kiképző misszió működéséhez. Szijjártó azt mondta, ez ellentétes a mi érdekeinkkkel, hiszen béke kell minél előbb, nem olyan döntéseket kell hozni, amik hozzájárulhatnak a háború elhúzódásához, eszkalációjához.

Így Szijjártó azt is kijelentette, hogy a magyar kormány nem tartja jó ötletnek a fegyverszállítások fokozását, ugyanakkor nem fogják megakadályozni az Európai Unió erre vonatkozó döntésének végrehajtását, újságírói kérdésre hazugságnak nevezte, hogy a magyar képviselet vétót fontolgatna.

Mindezek után a külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy Ukrajna kisebbségi jogokat csorbító döntései megnehezítik az ország jövőbeli támogatását, emlékeztetve, hogy az utóbbi időben nagy számban, indoklás nélkül magyar nemzetiségű iskolaigazgatókat, pedagógusokat rúgnak ki, az intézeteket pedig arra kötelezik, hogy távolítsák el a magyar nemzeti jelképeket.

„A magyarság elleni koncentrált támadások és a magyarellenes lépések nagyon nehézzé teszik az elkövetkező időszak olyan döntéseit, amelyek Magyarországtól áldozatokat követelnek Ukrajna támogatása érdekében” – fogalmazott, hozzátéve, hogy az várják Ukrajnától, hogy tartsa tiszteletben a magyar közösség jogait, az EU-tól pedig azt várják, hogy lépjen fel az ügyben.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/01/23/szijjarto-peter-ukrajna-fegyverszallitas-veto-hazugsag-eu/

Részvény: