Szijjártó: A magyar és a katari kormány is szembesül a nemzetközi liberális mainstream gátlástalan támadásaival

Szijjártó Péter hétfőn környezetvédelmi, illetve diplomáciai képzési együttműködési megállapodást írt alá Katarral.

Stratégiai együttműködésről állapodott meg Magyarország és Katar, amelynek legfontosabb területét az energetika, a mezőgazdaság és a vízgazdálkodás jelenti – közölte a külgazdasági és külügyminiszter a magyar-katari csúcstalálkozót követően. „Tehát gyakorlatilag a jelenkor legfontosabb kihívásaira közösen keressük a válaszokat, és a Katarral való együttműködés segít abban, hogy sikeresen találjuk meg a válaszokat a minket feszítő kihívásokra” – fogalmazott Szijjártó Péter.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy Katar a világ első számú cseppfolyósítottföldgáz-exportőre, és bár a kapacitásai jelenleg le vannak kötve, 2027-től egy politikai megállapodás alapján Magyarország ellátásába is bevonhatók lesz a közel-keleti országból származó cseppfolyósított földgáz. Katar cserébe egyrészt a mezőgazdaság és a vízgazdálkodás terén kap „világszintű” magyar technológiát, másrészt Magyarország támogatja Katar ENSZ-jelöltségét.

Szijjártó azt is mondta, hogy „Katar és Magyarország is az elmúlt években folyamatosan szembesült, szembesül a nemzetközi liberális mainstream teljesen gátlástalan és megalapozatlan támadásaival. Mind Katar, mind Magyarország pontosan jól ismeri, hogy milyen az, amikor egy patrióta, a nemzeti érdekek érvényesítésére koncentráló kormányként külső nyomásgyakorlással kell szembesülnie, így van köztünk egy alapvető természetes, kölcsönös megértés”. (Katart rendszeresen bírálják Nyugaton az emberijog-sértések miatt.)

Azután kijelentette: „Mind a katari, mind a magyar kormány kölcsönös tiszteletre alapuló párbeszédben hisz, a külpolitikai stratégiánkat is a kölcsönös tiszteletre alapítjuk, emellett pedig békét szeretnénk”.

Szerinte egyetértenek abban, hogy az ukrajnai béketeremtés kizárólag tárgyalás útján lehetséges, ezért szükség van a kommunikációs csatornák fenntartására, majd kiemelte, hogy Katar az elmúlt években több fegyveres konfliktus kapcsán is tett békére irányuló erőfeszítéseket az ENSZ-en és más nemzetközi szervezetek keretein belül, ezeket pedig Magyarország rendre támogatta, és ezután is támogatni fogja.

Különösen szimpatikusnak nevezte Szijjártó azt a kezdeményezést, amely a sport béketeremtő szerepére koncentrál, a budapesti atlétikai világbajnokság közepette főleg világosnak kell lennie, hogy a nemzetek kölcsönös tiszteleten való együttműködésének egyik fontos alapja és eszköze a sport.

A témában a Facebook-oldalára feltöltött videójában a miniszter azzal büszkélkedett, hogy „Magyarország igenis számít a nemzetközi politikában”, szerinte ezt támasztja alá az augusztus 20-án Magyarországon felvonult Orbán-barát külföldi politikusok névsora.

Ahogyan korábban megírtuk, a Budapesten zajló atlétikai világbajnokság apropóján Orbán Viktorék majdnem minden politikust idecsődítettek, aki csak egy kicsit is illiberális hajlamokkal bírt. Vannak köztük muszlimok, közép-ázsiai kényurak, Vlagyimir Putyin orosz elnök legjobb balkáni tanítványai, valamint bukott és hazájukban büntetőeljárással szembenézni kénytelen politikusok.

Szijjártó Péter Facebookjáról az is kiderült, hogy Katar emírje a magyarországi látogatását a Parlament és a Szent Korona megtekintésével zárta.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20230821_szijjarto_peter_katar_megallapodas

Részvény: