Szerződést módosított Paks 2. Mészáros Lőrinc érdekeltségével

A Paks II. építéséhez kapcsolódó, a felcsúti székhelyű Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft.-vel kötött biztosítási alkuszi szerződés időbeli hatályát jövő január végére tolta tovább az erőmű és a cég. Indok: a piacon ma nem lehetne a vállalt szerződéseket megkötni.

Az alkuszi szerződés módosítását az ajánlatkérő Paks II. Atomerőmű Zrt. tette közzé az uniós közbeszerzési közlönyben.

A Paks II. Zrt. 2020. október 15-én kötött szerződést a Mészáros Lőrinc résztulajdonában lévő Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft.-vel 

  • 1 darab építés-szerelés biztosítás,
  • 1 darab szállítmánybiztosítás,
  • 1 darab általános felelősségbiztosítás

beszerzésére. Az alkuszt fix díj illette meg, amely akkor 449 millió 900 ezer forint volt. (A becsült ellenérték 185 millió forintot tett ki.)

A szerződés időbeli hatálya 2021. szeptember 27 volt, ezt később 2022. július 27-re módosították, az alkusz díját pedig 439 millió forintra csökkentették. A mostani módosítás az alkuszi szerződés hatályát 2023. január 27-re tolja ki, viszont a díjat változatlanul hagyja.

A közlemény szerint az alkusz arról tájékoztatta az ajánlatkérőt, hogy a biztosítási piacon meglévő, az orosz-ukrán konfliktus okozta bizonytalanság, továbbá a jelenleg érvényben lévő, és az esetlegesen a későbbiekben bevezetendő szankciók következtében a jelen piaci körülmények között nem lehetséges a  biztosítások megkötése. Pillanatnyilag a viszontbiztosítási piacon a fedezetek lekötése és a szerződés eddigi teljesítése során kapott ajánlatok érvényességének meghosszabbítása is irreális elvárás. Amennyiben az alkusz a jelen szankciós környezetben kezdeményezné a fedezet indítását, az nem lenne eredményes, és a szerződés teljesítésének ellehetetlenüléséhez vezetne.

Forrás:https://www.napi.hu/magyar-vallalatok/paks-2-biztositas-alkusz-szerzodes-modositas.757908.html

#paks_2 #biztosítás #alkusz #módosítás #közbeszerzés

Részvény: