„Szerintem már jövőhéten távozni fog” – Liz Truss bukásáról beszélnek a saját pártjában

Hat hét alatt sikerült magára haragítania párjának minden szárnyát, így a toryk közül többen is úgy gondolják, hogy eddig tartott Liz Truss miniszterelnöksége.

Politicónak nyilatkozott több konzervatív politikus, akik szerint a jelenlegi brit miniszterelnök belebukott az adópolitikájába, mellyel magára haragította a saját pártját és támogatóit. A név nélkül nyilatkozó toryk abban egyetértenek, hogy Liz Trusst nem indíthatják újra a választásokon.

A tory jobboldal támogatói péntekre dühös WhatsApp-üzenetekben sérelmezték a miniszterelnök társasági adóval kapcsolatos legutóbbi fordulatát. Egy veterán képviselő a lapnak azt mondta, hogy soha nem volt annyira paprikás a hangulat, mint most, egy jelenlegi tory képviselő szerint pedig Truss elérkezhetett miniszterelnöksége végéhez. „Szerintem már jövőhéten távozni fog” – fogalmazott.

A konzervatív párt már elkezdte keresni annak a lehetőségét, hogy miként és kivel lehetne leváltatni Trusst, és bár belső szabályzat a pártelnök és a miniszterelnök leváltását bonyolulttá teszik, a szabályokat attól még meg lehet változtatni, és úgy tűnik, Truss eltávolításának kérdése már nem az, hogy meg fog-e történni, hanem, hogy mikor.

Néhány napja írtunk róla, hogy Liz Truss továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy nem lesz megszorítás, nem csökkenti a kiadásokat, miközben az adócsökkentés miatt 60 milliárd font hiányzik a költségvetésből. Már az IMF is bírálta Nagy-Britannia minibüdzséjét, pedig a Nemzetközi Valutaalap általában nem fogalmaz meg nyílt kritikát G7-es nagyhatalom gazdaságpolitikájával kapcsolatban.

Az IMF-bírálat és a tőzsdei reakciók miatt sok tory képviselő azzal fenyegette meg a miniszterelnököt, hogy ne szavazza meg a költségvetést. A konzervatív kormány 70 milliárd fontos hitel felvétellel akarja ellensúlyozni a korábban bejelentett adócsökkentés hatását, de ennek igen kellemetlen következményei lehetnek: elveszhet a bizalom.

Jeremy Hunt, az Egyesült Királyság új pénzügyminisztere elismerte, hogy Liz Truss kormánya túl messzire ment a múlt havi mini költségvetéssel, és a közeljövőben az adókat növelni kell, a kiadásokat pedig csökkenteni, hogy visszanyerjék a gazdasági hitelességet.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20221016_Szerintem_mar_jovoheten_tavozni_fog__Liz_Truss_bukasarol_beszelnek_a_sajat_partjaban

Részvény: