Szergej Lavrov orosz külügyminiszter nukleáris világháborúval fenyegetőzik

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy a harmadik világháború „nukleáris és pusztító lesz”. Lavrov fenyegetőzésének célja a NÁTO  elrettentése az ukrajnai beavatkozástól. Ez a nyilatkozat néhány nappal azután hangzik el, hogy Vlagyimir Putyin elnök figyelmeztetett, hogy minden olyan országnak, amely csapatokat küld Ukrajnába, el kell fogadnia. súlyos következményeit is.

Lavrov vádaskodik

A külügyminiszter kijelentette, hogy Moszkva készen áll az ukrajnai béke megteremtését célzó tárgyalások második fordulójába, és azzal vádolta Kijevet, hogy az Egyesült Államok kérésére szándékosan késlelteti a folyamatot.

„Készen állunk a tárgyalások második fordulójára, de az ukrán fél az amerikaiak parancsára késlelteti [a folyamatot]”

– mondta Lavrov a TASS orosz hírügynökség szerint.

Kijelentése azután hangzott el, hogy Joe Biden amerikai elnök tegnap az Unió helyzetéről szóló beszédével Putyint “orosz diktátornak” bélyegezte, és kijelentette, hogy Moszkva “elszigeteltebb, mint valaha”, mivel az Egyesült Államok légterének lezárásával hozzájárult a már amúgy is szigorú nyugati szankciókhoz.

Egy, Kreml közeli  orosz forrás azt mondta, hogy a tárgyalások második fordulójára még ma, a fehérorosz-lengyel határ közelében kellett volna sor kerülni, miután hétfőn lezárult az első diplomáciai kísérlet.

Lavrov ma reggel azzal is próbálta igazolni Ukrajna megtámadását, hogy az orosz erők „nem engedik meg Ukrajnának, hogy atomfegyverhez jussanak” – jelentette a TASS.

Nincs bizonyíték  azonban erre a kijelentésre sem.

Alig burkolt fenyegetés

Lavrov  fenyegetése egy esetleges nukleáris konfliktussal csak egy nappal azután hangzik el, hogy elítélte az amerikai atomfegyverek jelenlétét Európában.

“Számunkra elfogadhatatlan, hogy az atomsorompó-szerződés alapvető pontjainak ellentmondásával számos európai államban továbbra is az Egyesült Államok nukleáris fegyvereket állomásoztat”

– mondta az orosz külügyminiszter a leszerelésről szóló genfi ​​konferencián tegnap előre rögzített üzenetben.

„Folytatódik a nem nukleáris NATO – államok részvételével zajló közös nukleáris küldetések rossz gyakorlata. Az ilyen küldetések során nukleáris fegyverek bevetését gyakorolják Oroszország ellen (..)Az amerikai nukleáris fegyvereknek már régen haza kellett volna térniük, és az ezeknek megfelelő infrastruktúrát Európában már rég fel kellett volna számolni”

Szavai azonban süket fülekre találtak, amikor Lavrov tiltakozása közepette a világ minden tájáról érkező küldöttek kisétáltak a konferenciáról, ahogy azt tegnap mi is megírtuk.

Az amerikai elnököt eközben demokrata és republikánus taps fogadta amikor tegnapi beszédében,  az első 12 percet Putyin inváziójának szentelte, és bejelentette, hogy új munkacsoportot hoznak létre az orosz oligarchák „bűneinek” felszámolására.

Az elnök kijelentette, hogy Oroszország „alábecsülte” a nyugati szövetségeseket és az ukrán népet, az orosz csapatok „olyan  ellenállással  találkoztak, amelyet soha nem gondolt volna”.

Az orosz erők jelentős veszteségeket könyvelhetnek elvárosi harcok közepette több ukrán város utcáin is.

Az ukrán fegyveres erők ma reggel arról számoltak be, hogy az invázió kezdete óta 5840 orosz katonát öltek meg.

A Kreml eközben megtagadta halálos áldozatainak közzétételét. Putyin propagandakampányt folytat, amelynek célja a kedvező narratíva  formálása az állami tulajdonú médiacsatornákon keresztül, de ragaszkodott hozzá, hogy veszteségei jóval alacsonyabbak az Ukrajna által közzétett  adatoknál.

varosikurir.hu

Részvény: