Szakértők elmondták, miért felrobbanhatna Oroszország az Északi Áramlat gázvezetékeket

         A Robert Lansing Intézet elemzői négy valószínű indítékről beszéltek, amelyek miatt Oroszország felrobbanhatna az Északi Áramlat-1 és Északi Áramlat-2 gázvezetékeket. Azt is jósolták, hogy a Kreml mit tegyen ezután.

         Két évvel ezelőtt az RLI szakértői megemlítették az Oroszország által végzett aktív felderítést, hogy felkészüljenek egy esetleges víz alatti szabotázsra. Majd a tengeralattjáró kommunikációs kábelek elleni lehetséges támadásokról beszéltek. Az Északi Áramlat-1 és Északi Áramlat-2 vezetékek robbanásai után a szervezet elemezte a rendelkezésre álló információkat, és úgy véli, hogy Oroszországnak erős motivációja volt a felrobbanásra.

         A Robert Lansing Institute-ra hivatkozva írja a Cursor Info-t.

         A gázvezetékek felrobbantásának legvalószínűbb okai a következők:

  • az Oroszországgal szembeni összes energetikai szankció feloldása;
  • Az Északi Áramlat 2 lefagyásának feloldása és elindítása;
  • a hatályos szerződések szerinti kötbérfizetés elkerülése;
  • energiazsarolás, hogy nyomást gyakoroljanak az európai országokra.

         A szakértők úgy vélik, hogy hamarosan a Kreml vezetése elkezdi népszerűsíteni az Egyesült Államok szabotázsban való részvételének verzióját. Ez tovább fog erősödni, amint újabb bizonyítékokat találnak az Oroszország bűnösségére.

         „A vezeték elleni szabotázstámadás egyben többszörös biztonsági fenyegetést is jelent, amelyet az orosz szabotázscsoportok jelentenek az energiaszállítás működésére, mivel ez biztosítja az EU energiaellátását. Úgy gondoljuk, hogy az oroszok visszatértek a hidegháborús taktikákhoz és műveletekhez, amelyeket a Nyugattal való teljes konfliktusra terveztek és gyakoroltak”, – írják a cikkben.

         Németország úgy véli, hogy az Északi Áramlat-1-re és az Északi Áramlat-2-re nehezedő hirtelen nyomáscsökkenés az európai gázrendszer elleni célzott terrortámadás lehetséges eredménye. Ezt a nézetet osztja Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is, aki szerint az Ukrajna körüli újabb eszkaláció hátterében szabotázstámadás áll.

Forrás: Cursor Info

#gaz #EU #Eszaki_Aramlat_2

Részvény: