Szabad internet-hozzáférés oroszoknak: szükségszerűség vagy haszontalanság?

            Modern társadalmunkban nagyon üdvözlendő az igaz információk keresése. Ráadásul aktuálissá vált olyan égető téma idején, mint az Ukrajna és Oroszország közötti háború. Ezért az Orosz Föderáció hatóságai mindent megtesznek annak érdekében, hogy megakadályozzák állampolgáraik számára a háborúval kapcsolatos valós információkhoz való hozzáférést: elvégre könnyebb ellenőrizni a hiedelmeiben egységes társadalmat.

            E jelenség ékes példája volt a külföldi portálok vagy közösségi hálózatok sokféle blokkolása: Facebook, Instagram, „The Village”, „tjournal” és így tovább. A YouTube esetleges „betiltásával” kapcsolatban is sok hír érkezett, de a hatóságok egyelőre nem vágják el „helyes” információik bevizsgált és működő szócsövét. Ez egy nagyon kicsi lista az igazság hírnökeiről, akiket betiltottak Oroszországban. Annál is érdekesebb, hogy a Kreml kedvező terepet teremt hamisítványai más országokban, különösen a szomszédos országokban: a Fehérorosz Köztársaságban, Kazahsztánban, a balti országokban, sőt Ukrajnában is, ahol még mindig titokban működő oroszbarát Telegram-csatornák vannak stb.

            Ugyanakkor Ned Price, amerikai külügyminisztérium szóvivője egy parlamenti tájékoztatón a következőket mondta: „Felszólítottuk a világ minden tájáról közvetítőket, hogy ne kössék le Oroszországot az internetről, hogy az információ továbbra is beáramoljon az országba, és az internet továbbra is szabad maradjon Oroszországban.” Úgy tűnik, hogy az Egyesült Államok Demokrata Pártja eszméinek valódi képviselőjének kijelentése, miszerint minden embernek szabad hozzáférést kell kapnia a világ minden tájáról származó információkhoz. Ráadásul az orosz ellenzéki újságíróknak továbbra is legalább demonstratív harcot kell folytatniuk a kremli hazugságszállítói ellen. Ne feledje azonban, hogy több mint 100 millió felhasználó leválasztása a világhálóról meglehetősen sokba fog kerülni a portálok, webhelyek tulajdonosainak. Felmerül egy logikus kérdés: az USA akarja-e a szólásszabadságot és az információhoz való hozzáférést, vagy marad a pénznél anélkül, hogy ennyi potenciális közönséget veszítene? Az egyértelmű válasz a kritikai gondolkodás elutasítását jelentené, de világosan meg kell érteni, hogy az Egyesült Államok hatóságai nagyon gyakran a saját érdekeik szerint cselekszenek, ugyanakkor segítik valakit.

            Ennek ellenére, amikor február 24-én az orosz tévécsatornák streamelték a háborúról és annak okairól szóló információkat, nagyon kevés polgár lépett fel az internetre, hogy tanulmányozza a helyzetet és megfelelő álláspontot képviseljen. De mindenesetre továbbra is több százezer embert figyelünk meg, akik szilárdan hisznek a neonácikban, a banderistákban és a biolaboratóriumokban Ukrajna területén, ami egy olyan krónikus betegséget bizonyít, amely a társadalomban nevelkedett, az úgynevezett „kritikus gondolkodáshiány”. A bolygó lakosságának egy ilyen rétegének kikapcsolása a világhálóról segít-e a hamis információk szűrésében? Talán igen. Ez az akció közelebb viszi-e a tömegek megvilágosodását és civilizált társadalommá elválását? Határozottan nem.

#Ned_Price #Internet #Oroszorszag #Szabad_internet

Részvény: