Svédország elhatárolódik a kurd csoportoktól a NATO-csatlakozás érdekében

Svédország új kormánya elhatárolódik a kurd YPG milíciától, miközben megpróbálja elnyerni Törökország jóváhagyását a NATO-csatlakozáshoz – mondta a svéd külügyminiszter a svéd rádiónak szombaton. Várják, hogy Magyarország is támogatója lesz a kezdeményezésnek a többi tagállam mellett.

Aszíriai kurd YPG milíciát és annak politikai ágát, a PYD-t Törökország a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) kiterjesztésének tekinti, amely 1980-ban lázadást indított Törökország ellen, és amelyet Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió terrorista csoportnak tekint – írja a Reuters.

Svédország az Egyesült Államokkal és több más NATO-országgal együtt támogatja az YPG-t az Iszlám Állam elleni harcban.

Törökország azonban elkötelezett, hogy blokkolja Svédország NATO-csatlakozási kérelmét, ha nem hagy fel a milíciacsoport támogatásával.

“Túl szoros a kapcsolat e szervezetek és a PKK között … ahhoz, hogy ez jót tegyen a köztünk és Törökország közötti kapcsolatnak” – mondta Tobias Billstrom svéd külügyminiszter a svéd közszolgálati rádiónak.

“Az elsődleges cél Svédország NATO-tagsága” – mondta.

Mindez néhány nappal azelőtt történt, hogy Ulf Kristersson miniszterelnök Ankarába utazik, hogy megpróbálja meggyőzni Tayyip Erdogan török elnököt, hogy Svédország csatlakozhasson a katonai szövetséghez.

Svédország és Finnország az év elején kérte a NATO-csatlakozást, ami közvetlen következménye volt Oroszország ukrajnai inváziójának.

A kérelmet a NATO 30 országából 28 jóváhagyta. A skandináv országok a héten azt mondták, hogy optimisták, Magyarország is ejti az ellenvetéseit.

Forrás:https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/nato-svedorszag-finnorszag-torokorszag-oroszorszag-haboru-csatlakozas.762766.html

Részvény: