Svéd ügyészség: Felrobbantották az Északi Áramlat vezetékeket

Az Északi Áramlat-1 és Északi Áramlat-2 vezeték megrongálásának ügyében folytatott nyomozást vezető svéd ügyész megerősítette, hogy az incidens szabotázs volt, és azt is közölte, hogy robbanóanyag nyomaira bukkantak.

A Balti-tengeren szeptember végén megrongálódott az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat-1 és -2 vezeték, miután napokig négy helyen ömlött hatalmas mennyiségű gáz a tengerbe. Az orosz gázvezetékpáron keletkezett négy lyukból kettő Svédország, kettő Dánia kizárólagos gazdasági övezetében található. A svédek és a dánok szabotázs akciót emlegettek és vizsgálatot rendeltek el a gázszivárgás ügyében.

Mats Ljungqvist ügyész nyilatkozatában elmondta, hogy a helyszíni vizsgálatok során gondosan dokumentálták a területet. A most elvégzett elemzések robbanóanyag nyomait mutatták ki több idegen tárgyon.

A részletes elemzői munka folytatódik annak érdekében, hogy az incidenssel kapcsolatban pontos következtetéseket lehessen levonni.

– nyilatkozta Ljungqvist, hozzátéve, hogy a rendkívül összetett és átfogó vizsgálat során kiderül, hogy azonosíthatóak-e az elkövetők.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/11/18/aramellatas-orosz-ukran-haboru-2022-november-18-elo-percrol-percre/#sved-ugyeszseg-felrobbantottak-az-eszaki-aramlat-vezetekeket

Részvény: