Steiner Attila: az országban több helyen is találtunk ígéretes földgáz-mezőket

Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium energetikáért felelős államtitkára szerint zavartalan hazánk földgázellátása, és továbbra sem kell aggódni a fűtés miatt.

A jól ismert jelenlegi gazdasági nehézségek ellenére most már kijelenthető, hogy az idei fűtési szezon gond nélkül lezajlik – nyilatkozta Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energetikáért felelős államtitkára a Demokratának.

Steiner Attila a földgázellátással kapcsolatban elmondta: az, hogy nem érkezik orosz gáz Magyarországra, „nem fenyeget”, a Török Áramlaton keresztül zavartalan az ellátás.

Az államtitkár utalt arra is, hogy Magyarország próbálja diverzifikálni forrásait, ami nem könnyű feladat, például azért, mert az orosz forrásból érkező hatalmas mennyiséget lehetetlen az egyik napról a másikra pótolni.

A fideszes politikus arról is beszélt, hogy a földgáz Magyarország energiamixéből 43 százalékot tesz ki, amiből 15 százalékot, azaz másfél milliárd köbmétert fedez a hazai kitermelés, továbbá az országban több helyen is találtak „ígéretes földgáz-mezőket”.

Steiner Attila a villamosenergiára térve amellett érvelt, hogy az országnak szüksége van a Paks 2-re, majd közölte: a négyezer megawatt beépített napelem-kapacitás már a paksi kapacitás dupláját jelenti.

A fel nem használt energiára vonatkozó kérdésre úgy felelt, hogy „nagy lehetőségeket” látnak az akkumulátorokban. Szólt arról is, hogy 2030-ra a Magyarországra települő nagy iparvállalatok miatt több mint másfélszeresére nőhet az áramigény.

Forrás:https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/steiner-attila-energia-futes-aram-napelem-akkumulator.767468.html

Részvény: