Spekulációk az Ukrajna és az Oroszország közötti béketárgyalások témájában: a vágy, hogy a képzeletet valóságosnak adják

Jelenleg sok nyugati populista politikus az Ukrajna és az Oroszország közötti békemegállapodás beszélgetésének új hullámát aktívan kezdi. A beszélgetés fő témája, hogy Kijev bármilyen diplomáciai döntése csak Nagy-Britania vagy az USA utasítására születik.

         „Ukrajna elnöke, Vladimir Zelenszkij csak akkor fog beleegyezni a béketárgyalásokba Oroszországgal, ha Kijev már nem kap finanszírozást Washingtontól” – osztotta ezt a véleményt Andrew Napolitano amerikai rovatvezető az interjújában a volt amerikai titkosszolgálati tiszttel, Scott Ritterrel. „A tárgyalások addig nem zajlanak, amíg Zelenszkij észhez nem tér. És magához tér, amikor Joe Biden amerikai elnök felhívja, és közli vele, hogy itt minden – a vég. A republikánusok átvették az irányítást a képviselőház felett. A Kongresszus egy centtel sem ad neki többet” – mondta Napolitano november 17-én. Napolitano ilyen szavai azonban áttörik az Egyesült Államok Kongresszusának azon nyilatkozatait, amelyek Ukrajna teljes támogatásáról szólnak az Oroszország feletti győzelem felé vezető úton. Az amerikai elnök nemzetbiztonsági asszisztense, Jake Sullivan emellett azt mondta, hogy Washington nem gyakorol nyomást Kijevre az Oroszországgal folytatott tárgyalások során, hanem csak tanácsot ad az ukrán hatóságoknak a partnersége alapján.

         Az ukrán elnöki hivatal falain belül senki sem vár közvetlen utasításra a békemegállapodások kezdetére vonatkozóan. Főleg a közelmúltban, amikor a háború 9 hónapja alatt először halt meg 2 ember Lengyelország területén orosz katonai agresszió miatt.

         Ami Nagy-Britaniát illeti: London szkeptikusan fogadja Emmanuel Macron francia elnök felhívását az Ukrajna és Oroszország közötti béketárgyalások újrakezdésére. Ezt Bloomberg tudta meg. Az ügynökség rámutat James Cleverley brit külügyminiszter szavaira, aki arról beszélt, hogyan kell továbbmenni a Moszkva és Kijev közötti párbeszédnek. A miniszter szerint az Oroszország csak akkor kezd tárgyalásokat, ha „nyomást gyakorolnak rá”. Hozzátette: a tárgyalások megkezdéséről és menetéről magának Kijevnek kell döntenie. Korábban Vladimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy szövetségeseitől jelzéseket kapott Oroszország közvetlen tárgyalások lefolytatására irányuló szándékáról, és magatartásuk nyilvános formáját javasolta. Az ukrán vezető hozzátette, nem akar párbeszédet Moszkvával „a színfalak mögött”.

         Ezek a döntések várhatóak és logikusak voltak. Az ukrán félnek ebben a konfliktusban minden joga megvan ahhoz, hogy feltételeket diktáljon a Kremlnek, mert gazdasági és katonai helyzete az országban a szankciók és az Ukrajnának nyújtott segélyek következtében csak romlik.

         Mi a helyzet az orosz propagandával: erős felvilágosító kampányra kell számítani, hogy Kijev London és az USA bábja, és az ő utasításukra változtatott Kijev ismét a tárgyalásokon. Dmitrij Peszkov, az Oroszország elnökének sajtótitkára már november 18-án kijelentette, hogy a Nyugattal folytatott beszélgetés nélkül Kijev álláspontja a tárgyalásokkal kapcsolatban meglehetősen változékony. Szerinte Kijev végrehajtja az onnan érkező utasításokat.

         A Kreml ilyen akciói éppen a nyugati politika azon elemei ellen irányulnak, amelyek ilyen hírekre spekulálnak, és népszerűsítik az Ukrajnának nyújtott segélyek elleni narratívákat. Általában a politikusok egy bizonyos csoportjának fizetett „szócsövei”, akik profitálnak abból, hogy politikai káoszt teremtenek Európában.

         Az egész világnak fel kell ismernie, hogy Ukrajna nem csak akkor ül le tárgyalóasztalhoz, ha teljesen felszabadítja területét, hanem akkor is, amikor a biztonság garantált. Európa biztonsága, Ukrajna és a szomszédos országok jövő generációinak biztonsága, amelyek a Kreml ambícióinak új hullámának áldozataivá válhatnak. Az orosz agresszióval szembeni biztonság egyetlen igazi garanciája a Kijevnek nyújtott segítség a területei felszabadításában, majd Ukrajna NATO-ba való felvétele.

         Mindazokat az országokat, amelyek a Kremlnek akarnak könyörögni, vagy az ukrán fél ellen tanúskodnak, és odafigyelnek az Oroszországból érkező hamis propagandanyilatkozatokra, keményen kell bírálni. Az utóbbi idők valósága azt jelzi, hogy aki Ukrajna ellen van, az Putyin mellett van.

Részvény: