Skócia visszalépne az Európai Unióba, és csatlakozna a schengeni övezethez

Ha függetlenné válna, akkor a skót kormány hétfőn közzétett cselekvési programja szerint Skócia visszalépne az Európai Unióba, csatlakozna az EU belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetéhez, de nem vezetné be az eurót.

Elfogadta hétfőn a skót kormány azt a 110 oldalas cselekvési programot, amelyben szerepel a független Skócia EU-hoz való csatlakozásának terve. Skócia az euróövezetbe, a dokumentum alapján, nem lépne be: a függetlenség elnyerése utáni időszakban az angol font maradna használatban, de megkezdődne a skót font és a saját jegybank megteremtésének előkészítése.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök kijelentette, hogy a tervezett schengeni csatlakozáson kívül Skócia az Egyesült Királyság és az Ír Köztársaság kölcsönös, akadálymentes utazást biztosító, évtizedek óta fennálló megállapodásának (Common Travel Area, CTA) is részese maradna, vagyis “teljes képtelenség” arról beszélni, hogy útlevélre lenne szükség a jövőben a skót-angol határon. Az más kérdés, hogy ehhez mit szólna a brit kormány, és hogy Skócia schengeni tagsága esetén is lehetővé tenné-e a skót tagság fennmaradását a CTA-n belül. Schengenhez ugyanis Írország sem csatlakozott, nem kis részben éppen azért, hogy részese maradhasson a különböző formákban csaknem száz éve létező CTA-megállapodásnak.

Az elfogadott dokumentum hangsúlyozza azt is, hogy az EU-csatlakozással ismét lehetővé válna a skótok számára a letelepedés, a munkavállalás és a tanulás az Európai Unió 27 többi országában.

Nicola Sturgeon© AFP / Andy Buchanan

Nagy-Britannia 2020. január 31-én távozott az Európai Unióból, miután a brit EU-tagságról 2016 nyarán rendezett népszavazáson a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre voksolt.

Skóciában 2014-ben már tartottak egy népszavazást a függetlenné válásról, de akkor a résztvevők 55 százaléka még arra szavazott, hogy Skócia ne szakadjon el az Egyesült Királyságtól.

Az újabb függetlenségi népszavazás kiírása azonban megint folyamatosan napirenden van azóta, hogy az EU-referendumon a skótok 62 százaléka arra voksolt, hogy az Egyesült Királyság maradjon az Európai Unió tagja.

Nicola Sturgeon sokszor hangoztatott véleménye szerint a 2016-os EU-népszavazás eredménye miatt is elengedhetetlenné vált az újabb skót függetlenségi referendum; mert szerinte Skócia független országként viszonylag gyorsan visszatérhetne az EU-ba.

A skótok a nyáron kérték a brit legfelsőbb bíróság állásfoglalását arról, hogy a skót törvényhozás a népszavazás megismétlését mereven elutasító konzervatív párti brit kormány hozzájárulása nélkül is megalkothatja-e a függetlenségi referendumhoz szükséges jogszabályokat. A legfőbb brit jogi fórum várhatóan néhány hónapon belül meghozza végzését ebben a kérdésben.

Sturgeon egy hete, a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) Aberdeenben rendezett éves kongresszusának zárónapján bejelentette, hogy ha a legfelsőbb bíróság megállapítja az edinburgh-i parlament hatáskörét a szükséges törvények megalkotására, az újabb függetlenségi népszavazást 2023. október 19-én megtartják.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20221018_Skocia_visszalepne_az_Europai_Unioba_es_csatlakozna_a_schengeni_ovezethez

Részvény: