Siklóbomba – ez az oroszok hatékony és olcsó eszköze

Oroszország egyre gyakrabban használ siklóbombákat az Ukrajna elleni légicsapásokban. A siklószárnyakkal kiegészített eszközök olcsó, ám nagy pusztító erejű lőszerek.

Ukrán források szerint csak az utóbbi egy hétben több mint 200 ilyen bombát használtak fel a Harkivhoz közeli, észak-ukrajnai Vovcsanszk városa ellen. Volodimir Zelenszkij elnök korábban arról beszélt, hogy márciusban 3000 ilyen bombát dobtak le az országra.

Az oroszok a hagyományos bombákat alakítják át a ledobás után kipattanó stabilizáló szárnyakkal rendelkező siklóbombává, s ezek jóval nagyobb távolságra érhetnek el, mint a hagyományos eszközök. A siklóbombákat GPS-navigációval is ellátták, így ezek viszonylag pontosan vethetőek be statikus célpontok ellen. A siklóbombák lehetővé teszik, hogy az ismétlődő támadásokkal az oroszok élőerő bevetése nélkül is lerombolhatják az ukrán hadsereg megerősített állásait.

Ezek az eszközök hatalmas pusztítást végeznek: egy-egy bombában legalább kétszáz kilogramm robbanóanyag van, míg egy tüzérségi lőszerben csak húsz kilogramm.  Nyugati szakértők számításai szerint egy-egy siklóbomba ára 20-30 ezer dollár lehet, ami jóval kevesebb, mint a hasonló célokra használható manőverező robotrepülőgépeké. Ráadásul az oroszok az utóbbi években jelentős mennyiséget halmoztak fel ezekből az eszközökből.  

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20240519_siklobomba-ez-az-oroszok-hatekony-es-olcso-eszkoze

Részvény: