Sikeres ellentámadást hajtottak végre az ukránok Bahmutnál

Az Ukrán Fegyveres Erők szóvivője szerint az oroszok több száz embert vesztettek a harcokban.

Az ukrán hadsereg „hatalmas veszteségeket” okozott az orosz erőknek egy Bahmutnál indított szerdai sikeres ellentámadással – írja a CNN ukrán közlésekre hivatkozva. A Telegramon megosztott videóban Andrij Bileckij, az ukrán 3. rohamdandár parancsnoka elmondta, hogy „az Oroszországi Föderáció 72. dandárjának egységeit legyőzték”.

Az alakulat 6. és 8. századát teljesen megsemmisítették, jelentős mennyiségű páncélozott harcjárművel együtt – tette hozzá.

Bileckij közölte azt is, hogy „jelentős számú foglyot” ejtettek, és „a Wagner 3. rohamegysége is súlyos veszteségeket szenvedett”. A támadó akcióban teljes egészében megtisztítottak egy 3 kilométer széles és 2,6 kilométer mélységű területet az orosz csapatoktól – mondta. Bileckij azonban a támadás pontos helyszínét nem jelölte meg.

Az Ukrán Fegyveres Erők szóvivője, Szerhij Cserevatij mindezt annyival egészítette ki, hogy a harcok még tartanak, de maga is megerősítette, hogy az oroszok komoly veszteségeket szenvedtek. Mint elmondta az ellenséges halottak száma 203 fő, míg a sebesülteké 216.

Megjegyezte azt is, hogy az oroszok lőszerből nem szenvednek hiányt, de emberekből annál inkább. Itt Cserevatij nyilvánvalóan Jevgenyij Prigozsin korábbi kirohanásaira utalt, ezekben a Wagner-vezér keresetlen szavakkal követelt muníciót az emberei számára, mivel a lőszerhiánynak tudta be a Bahmutért folytatott harcokban elszenvedett véres veszteségeket. Ugyanakkor tény, hogy néhány napja Priogozsin ígéretet kapott az orosz hadvezetéstől, hogy annyi lőszert kap, amennyire csak szüksége van az ostrom folytatásához.

„Ha a wagneristák nem kapnak több embert, vagy nem változtatnak a taktikájukon, akkor a közeljövőben a zsoldoscsapat megszűnik létezni ezen a területen” – jelentette ki Cserevatij.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230510_Bahmut_haboru_ellentamadas

Részvény: