Románia már biztos nem fogy ki a gázból

A romániai gáztározók töltöttségi szintje pénteken meghaladta a kilencven százalékot, így bármilyen legyen is a téli időjárás, az ország gázellátása biztosítva van – jelentette be a kormány FACEbook-oldalán pénteken Nicolae Ciuca miniszterelnök.

Románia 3,07 milliárd köbméter gáztárolási kapacitással rendelkezik, és eddig 2,774 milliárd köbmétert raktározott el télre. A tározók töltöttségi szintje magasabb, mint tavaly ősszel volt.

Romániában egy átlagos téli napon 55 millió köbméter gáz fogy el, melynek csaknem fele hazai termelésből származik. A fennmaradó részt kell a tározókból pótolni. A készletek tehát mind a lakosság, mind a gazdaság, mind pedig a vállalkozók igényeit ki tudják elégíteni – írja a kormányfő.

„Azt kértem a felelős intézményektől, hogy fokozott ütemben folytassák a tározók feltöltését és nagy odafigyeléssel gazdálkodjanak a szükséges mennyiségekkel, hogy sikeresen túljussunk ezen a télen” – jelentette ki, hozzátéve, hogy a kormány a gázárlimittel és a szükséges gázmennyiség biztosításával is szolgálja az állampolgárok és a gazdaság érdekeit.

Forrás:https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/romania-gaz-foldgaz-futes-tarozo.761586.html

Részvény: