Robert Fico a legnépszerűtlenebb az ismert európai politikusok között Magyarországon

Volodimir Zelenszkij sem teljesített nála sokkal jobban egy új hazai felmérésben.

Egy merényletben nemrég súlyosan megsérült szlovák miniszterelnök, Robert Fico munkáját értékelték a legrosszabbra a felsorolt nyolc európai politikus közül azok, akik részt vettek abban a közvélemény-kutatásában, amit a 24.hu megbízásából készített a Závecz Research. Az igazsághoz hozzátartozik – emelik ki – hogy az adatfelvétel a merénylet előtti napon zárult, így kérdés, hogy az milyen hatással volt a ormányfő megítélésére, nem tudni.

Nem kapott nála sokkal jobb osztályzatot az ukrán elnök sem, Volodimir Zelenszkij, ő sem tűnik különösebben népszerűnek a magyarok körében, de tény, hogy ő a legismertebb. Az ismertebb politikusok között volt még egyébként Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Emmanuel Macron francia elnök, illetve Donald Tusk lengyel miniszterelnök.

Tusk egyébként – akárcsak az Európai Tanács elnöke, a belga Charles Michel – hármast kapott a munkájára a válaszadóktól, és ezzel ők végeztek az első helyen, a sorban pedig Macron, illetve az olasz kormányfő, Georgia Meloni követi őket a sorban 2,9-es átlaggal, és csak egy tizeddel maradt le Olaf Scholcz német kancellár.

Ha pártszimpátia szerinti bontásban nézzük az eredményeket, Zelenszkij a Momentum-szavazóktól kapta a legjobb (3,9), a Fidesz-szavazóktól pedig a legrosszabb (1,6) osztályzatot. Ficónál éppen fordítva van: a fideszesek értékelték a legjobbra (3-asra) – megelőzve a Mi Hazánk-szimpatizánsokat (2,9) – a DK-sok és a momentumosok pedig a legrosszabbra (1,6 és 1,7). A legnagyobb összhang Giorgia Melonival kapcsolatban alakult ki: minden párt választóitól 3-as körüli osztályzatot kapott.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20240607_zavecz-felmeres-europai-politikusok-nepszeruseg-ismertseg

Részvény: