Reuters: orosz csapás érte az ukrán csodafegyvert

Megrongálódott az amerikai gyártmányú Patriot rakétavédelmi rendszer egyik indítóegysége, közölte két amerikai tisztviselő kedden. Hozzátették: a rendszer némi kárt szenvedett ugyan, de nem semmisült meg.

Az egyik anonimitást kérő amerikai tisztviselő a Reuters-nek elmondta, hogy Washington és Kijev már tárgyal a rendszer javításának legjobb módjáról, és ehhez jelen állás szerint a rendszert nem kell hazaszállítani Ukrajnából. A tisztviselő megjegyezte, hogy az Egyesült Államok az elkövetkező napokban már többet fog tudni a helyzetről, így ezek az információk idővel változhatnak.

A Patriot az egyik legfejlettebb légvédelmi eszközök egyike. Ukrajnának azért volt égő szüksége rájuk, hogy képesek legyenek visszaverni a kritikus infrastruktúrát célzó orosz légicsapásokat. A Patriot repülőgépek, cirkálórakéták és ballisztikus rakétákkal szemben is védelmet nyújt.

A CNN úgy tudja, idáig két ilyen típusú légvédelmi rendszert kaptak az ukránok: egyet az Egyesült Államoktól, egyet pedig közösen Németországtól és Hollandiától.

Az oroszok kedden közölték, hogy hiperszonikus rakétával kilőtték az egyik Patriotot.

A Pentagon egyelőre nem kommentálta az értesülést.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2023/05/17/orosz-ukran-haboru-percrol-percre-elo-2023-majus-17/#reuters-orosz-csapas-erte-az-ukran-csodafegyvert

Részvény: