Részleges mozgósítás vagy egy politikai impotens félmértéke

         Az a rendszeresség, amellyel a Kreml nagy horderejű információs alkalmot hoz létre, vitatkozhat azokkal a természetes ciklusokkal, amelyeket nap mint nap megfigyelünk. „Hajnalban” az Oroszország teljes mértékben támogatja a népszavazásokat az ideiglenesen megszállt területeken, Putyin pedig „napnyugtakor” „részleges mozgósítást” hirdet. Hogyan lehet azonban nagy szükség humánerőforrásra, amikor a Kreml hivatalos adatai szerint a 210 napos teljes körű háborúban 200 ezer katona közül mindössze 5000 vesztette életét? Ez az a kérdés, amelyre az oroszok most választ keresnek. Emellett az orosz hadkötelesek már keresik a lehetőséget a kivándorlásra, vagy arra, hogy „alkalmatlanná váljanak”.

         Az orosz hadsereg most kritikus helyzetbe került, mivel az Ukrajnában elszenvedett veszteségeit nem kompenzálják. Az önkéntesek titkos mozgósítása nem segít, a büntetés-végrehajtási telepeken gyülekező „elítéltek” sem oldották meg a kérdést. Az Oroszország érzékelve az értékelések gigantikus csökkenésének közeledtét, és megértve a veszteségek mértékét, úgy dönt, hogy az egykori katonákat a tartalékból a „frontra” viszi. Pontosan ezt az értelmezést fejezte ki Oroszország elnöke. Néhány órával később azonban a szakértők kijelentették, hogy nincsenek olyan jogi intézkedések, amelyek megvédenék az orosz egyszerű férfiakat attól, hogy Kelet-Ukrajnába „turnézzanak”.

         A részleges mozgósítás meghirdetésével a Kreml egyáltalán nem fogja megoldani az orosz hadsereg problémáit. Sem mennyiségi, sem szakmai, sem más. És még több problémát hozzáadnak. Hiszen így vagy úgy, ez a mozgósítás kényszerített formája lesz. Ahol pedig kényszer van, ott mindig van helye az engedetlenségnek. Bár ebben az esetben az orosz állampolgároknak engedetlenségére tovább kell várni, mint szeretnénk. Nem azonnal. Fokozatosan. Ám az orosz tömegtájékoztatás hírfolyamaiban a részleges mozgósítás részeként a visszautasítókról fognak beszámolni. Elutasítások, dezertőrök és ami a legfontosabb, zavargások. Lázadás, egység vagy akár katonai egység szintjén.

         Az ukrán fegyveres erők szinte minden nap feltöltődnek a legújabb fegyverekkel, a katonák pedig a világ legjobb hadseregeinek oktatóinak felügyelete alatt vesznek részt kiképzésen. A világ hozzájárul az Oroszország minden lehetséges gazdasági fejlődésének megakadályozásához, hogy a diplomácia és a politika erejével gyengítse az agressziót.

         Eközben a tervek szerint az orosz fegyveres erők mozgatórugója „elítéltek” lesznek – olyan emberek, akik nemrégiben börtönökben takarítottak WC-t. Ezenkívül ezek az oroszországi polgárok fegyvereket kapnak, amelyek a „megbízhatatlan személyek” kezében visszatérhetnek az ilyen színes zászlóaljak parancsnokai ellen.

         A legfrissebb hírek hátterében az Orosz Föderáció gazdasága is visszatér a „turbulencia” státuszába: „meredek merülésbe” került a legtöbb orosz cég részvénye a „Moszvai tőzsdén”. További szigorú szabályozásra kell számítanunk a hatóságok részéről, amit már az orosz piac is jelez. Sajnos még mindig a Kreml kezében van az ütőkártya – az olaj- és üzemanyagforrások. A civilizált világ azonban már elindult a függőség feladása útján, amely az Oroszország Ukrajnával vívott háború során Európában végrehajtott összes változás „ötödik oszlopa” volt.

         Putyin igyekszik továbbra is támaszkodni alattvalói hazaszeretetére. És mégis, amikor a szomorú valóság elérte azokat az embereket, akik háborús felhívásokkal spammelték a Facebookot, már elkezdték feladni nézeteiket. Egy dolog Moszkvában egy kanapén ülni, és bejegyzést írni egy közösségi hálózaton „a világ második hadseregének legyőzhetetlenségéről”, és egészen más dolog géppuskát felkapni, és megvédeni ezt a hazád csapatainak hamis megtisztelő címét.

         Vlagyimir Putyin beszédének rögzítésével tucatnyi előfeltételt teremtett a társadalomban még hisztérikusabb hangulatok kialakulásához. Eközben az ukránok bennük rejlő humorral fogadták a mozgósításról szóló híreket – már több száz humoros tézis sodródott a Twitteren, a Facebookon és az Instagramon.

         Putyin kijelentéseitől azonban senki sem fog elborzadni. Most az ukránok még jobban hozzá fognak járulni a Kreml agresszora feletti közelgő győzelemhez. És határozottan kijelenthető, hogy a foglyok és más ágyútöltelék, amelyet az orosz fegyveres erők már kezdenek begyűjteni a soraikban, nem fogják megállítani a fegyveres erőket az ukrán területek felszabadítása felé vezető úton. Ráadásul a világ most még világosabban megérti, hogy az ukránoknak ki ellen kell harcolniuk, és milyen mértékű gonoszságot kell közös erőfeszítésekkel felszámolni. Európa és Amerika ismét közös ellenséggel néz szembe – akárcsak közel 80 évvel ezelőtt. Csak most egy korábbi szövetséges – aki a világ védelmezőjének vallotta magát a „neofasizmustól, a nácizmustól és a polgárokkal szembeni visszaélésektől”, maga ezen eszmék középpontjává vált.

#mozgositas #Putyin

Részvény: