Résen kell lenni a diákigazolvány-tulajdonosoknak, fontos határidő közeleg

Nem árt ellenőrizni az érintetteknek, hogy meddig jó az igazolványuk.

A köznevelési intézményekben az éves matrica, valamint a felsőoktatásban a 2022/23-as tanév második félévi matricái 2023. október 31-ig lesznek érvényesek. Tekintettel arra, hogy idén október 28. és november 5. közé esik az őszi szünet, érdemes az új matricákat időben beszerezni.

A diákigazolvány érvényesítő matrica nélkül is érvényes azon tanévet követő október 31. napjáig, amelyben a tanuló betölti a 16. életévét.

Azok a diákok, akik 2007. augusztus 31-e előtt születtek, ez év október 31-ig tudják matrica nélküli diákigazolvánnyal igazolni az utazási jogosultságukat.

Azon diákok, akik még nem rendelkeznek diákigazolvánnyal, de megigényelték azt, a diákigazolvány kiadásáig kapott (kormányrendeletben meghatározott) QR kódos, nyomtatott, eredeti pecséttel és aláírással ellátott igazolással tudják a diákigazolványhoz köthető utazási kedvezményeket igénybe venni.

A közoktatásban és a felsőoktatásban részt vevő nappali és esti tagozatos tanulók a lakóhelyük (tartózkodási helyük) és az oktatási intézményük között bérletkedvezménnyel, továbbá bármely viszonylatban kedvezményes ország- és vármegyebérletekkel vagy menetjegy-kedvezményekkel a meghatározott feltételek szerint utazhatnak a MÁV-START és a Volánbusz belföldi, helyközi járatain, valamint a HÉV külső szakaszain.

Az oktatási intézmények levelező oktatásban részt vevő tanulója érvényes diákigazolvánnyal a lakóhely és az oktatási intézmény között jogosult kedvezményes menetjegy váltására, továbbá teljes árú ország és vármegyebérlettel is utazhatnak. Erről bővebben a www.orszagberlet.hu weboldalon tudnak tájékozódni a tanulók.

A 14 év alatti gyermekek Budapest határain belül díjmentesen utazhatnak a közösségi közlekedéssel, így a HÉV járatokon is, azonban ellenőrzés esetén érvényes magyar diákigazolványt (vagy azt helyettesítő, az iskola által kiállított igazolást) fel kell tudni mutatni.

Ez a kedvezmény annak a tanévnek az utolsó napjáig (a nyári szünetet is beleértve, tehát augusztus 31-éig) vehető igénybe, amelyben a gyermek betölti a 14. életévét.

Forrás:https://www.economx.hu/belfold/diakigazolvany-utazas-hatarido.779373.html

Részvény: