Rengeteg csalás tártak fel a Covid mentőcsomaggal a cégek

A brit kormány hamarosan közzéteszi azokat az adatokat, amelyek szerint a COVID-19 sürgősségi hitelprogram keretében nyújtott mintegy 1,1 milliárd fontnyi (1,27 milliárd dollár) kisvállalkozói hitel máris csalásgyanúsnak minősült – mondta egy forrás a Reutersnek.

Abrit üzleti, energiaügyi és ipari minisztérium (BEIS) korábban nem publikált adatai az első biztos jelzést adják a csalás valószínűsíthető mértékéről a programban, amelyet a hitelfelvevők ellenőrzésének minősége miatt vizsgálnak.

A brit bankok 2020 májusától összesen 47 milliárd fontot osztottak ki kormánygarantált “visszapattanó hitelek” formájában a COVID-19 zárlatok által sújtott, nehéz helyzetben lévő kisvállalkozásoknak.

A legújabb jelentés közzétételének időpontját még nem határozták meg, és az adatokat még nem véglegesítették – mondta az adatokat közvetlenül ismerő forrás.

Az 1,1 milliárd font a gyanúsnak ítélt hitelek jelenlegi szintjét jelenti, és még többre is fény derülhet.

“Folytatjuk a COVID támogatási rendszerrel kapcsolatos csalások elleni fellépést, és nem toleráljuk azokat, akik megpróbálják becsapni a fogyasztókat és az adófizetőket” – mondta a kormány szóvivője.

A támogatási rendszereket gyorsan bevezették a munkahelyek megmentése érdekében – mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy a csalásra vonatkozó becslések eltérnek majd a tényleges veszteségektől, mivel egyes pénzösszegek visszaszerezhetők vagy visszafizethetők.

A kormány jelenlegi központi becslése szerint a visszacsapott hitelekkel kapcsolatos csalások végső összege 3,3 milliárd font, ami a teljes kölcsönösszeg 7,5%-a – mondta a szóvivő.

A feltételezett csalásokon kívül a bankok 2,6 milliárd font értékben igényeltek kormányzati garanciát a nem teljesítő hitelekre, a forrás szerint az idén márciusban mért 1,6 milliárd fonthoz képest.

A forrás szerint további 1,2 milliárd font értékben fizettek ki ilyen követeléseket, szemben a március 31-i 350 millió fontos követeléssel, a legutóbb július 28-án közzétett adatok szerint.

A forrás adatai szerint mintegy 28,3 milliárd font értékű hitelek visszafizetése ütemezetten zajlik, további 4,7 milliárd fontot pedig teljes egészében visszafizettek.

A rendszert régóta kísértik a csalás magas kockázata miatti aggodalmak, mivel a kormány a hitelfelvevők kevés ellenőrzésével hozta létre, hogy a készpénzt gyorsan ki lehessen fizetni.

A program keretében 1,6 millió kedvezményezett kapott fejenként legfeljebb 50 000 font összegű kölcsönt.

A parlament államháztartási bizottsága áprilisban úgy becsülte, hogy a kölcsönadott 4,9 milliárd fontot végül is csalás érhette.

A közszféra kiadásait ellenőrző National Audit Office decemberben azt mondta, hogy a kormány nem védekezett a csalás ellen a programmal kapcsolatban, így több milliárd fontnyi veszteségnek tették ki magukat. tovább

Theodore Agnew, a kormány egyik alminisztere januárban lemondott a program kezelése elleni tiltakozásul, mondván, hogy a hitelekkel való csalás megakadályozására tett erőfeszítések “siralmasak” voltak.

Forrás:https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/covid-segely-nagy-britannia-kkv-csalas.759109.html

#kkv #kkv-támogatás #nagy-britannia #csalás

Részvény: