Rendkívüli tanácskozást hívott össze Kamala Harris az észak-koreai rakétakísérlet miatt

Vezető politikusok részvételével tartandó rendkívüli tanácskozást hívott össze Kamala Harris amerikai alelnök a legújabb észak-koreai rakétakísérlet miatt Bangkokban, az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozójának keretében – közölte pénteken egy fehér házi tisztségviselő.

Észak-Korea péntek hajnalban egy interkontinentális ballisztikus rakétát indított, amely Japán partjaitól mindössze 200 kilométerre csapódott a tengerbe. Harris közlése szerint a tanácskozáson vezető ausztrál, japán, dél-koreai, kanadai és új-zélandi politikusok vesznek részt.

Az Egyesült Államok minden szükséges intézkedést megtesz saját, a Dél-Koreai Köztársaság és Japán biztonsága érdekében – közölte a Fehér Ház. Jun Szok Jol dél-koreai elnök szigorú szankciókat sürgetett Észak-Korea ellen a rakétakísérlet miatt. A dél-koreai Nemzetbiztonsági Tanács (NSC) rendkívüli ülésén az elnök a megerősített kiterjesztett elrettentés életbe léptetésére szólított fel az észak-koreai fenyegetésekkel szemben.

Hamada Jaszukazu japán védelmi miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a péntek hajnalban kilőtt észak-koreai rakéta potenciálisan elérhette volna az Egyesült Államok egész szárazföldi területét.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/11/18/eszak-korea-raketakiserlet-kamara-harris-rendkivuli-tanacskozas/

Részvény: