Rendkívüli mezőgazdasági támogatásról döntött a magyar kormány

A rendkívül súlyos aszályhelyzetre tekintettel, a mezőgazdasági termelés finanszírozási helyzetének javítása és az élelmiszerellátás biztonsága érdekében a kormány megteremti annak feltételeit, hogy a kárt szenvedett gazdálkodók és a nehéz helyzetben lévő állattartók számára az Agrár Széchenyi kártya folyószámlahitelhez kapcsolódó kamatszint 3 százalékra mérséklődjön – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Augusztus végéig mintegy 1,3 millió hektár szántó- és ültetvényterületre jelentettek a termelők aszálykárt. A szárazság és a csapadékhiány a tavaszi vetésű kultúrákat különösen súlyosan érinti, illetve az állattenyésztők takarmánybázisa is veszélyezteti.

Lépni kellett

hitelmoratórium lehetőségének megteremtése után újabb kormányzati segítségről született döntés, hogy a termeléshez szükséges inputanyagok robbanásszerűen megemelkedett költségei által eleve nehéz helyzetben lévő gazdálkodók egy jelentős részének napi működését ne lehetetlenítse el az aszály, a mezőgazdasági termelés további finanszírozása megoldott legyen.

Az ország alapvető érdeke ugyanis , hogy az őszi mezőgazdasági munkák zavartalanul megkezdődjenek, az élelmiszer-termelés biztosított legyen, az állatok számára a szükséges takarmány pedig rendelkezésre álljon – mondta Nagy István.

Így néz ki a kamattámogatás

Az Aszály veszélyhelyzeti operatív törzs javaslatára a kormány az évszázad egyik legsúlyosabb aszályát elszenvedő agrárvállalkozások számára kiemelten kedvező kamatozású, szabad felhasználású folyószámlahitel felvételének lehetőségét biztosítja.

A kormányhivatalok által igazolt aszálykárral rendelkező növénytermesztők, valamint az összes állattartó az általuk újonnan felvételre kerülő Agrár Széchenyi kártya folyószámlahitelhez az Agrárminisztérium a szükséges mértékű, de legfeljebb 14 százalékos kamattámogatást biztosít olyan módon, hogy a felvételre kerülő hitelek éves kamatterhe 3 százalék legyen.

A kiemelt támogatás a tervek szerint a legkésőbb 2022. december 31-ig megkötött új hitelekhez nyújtható. A program egyéb feltételei változatlanok maradnak.

A szükséges jogszabály-módosításokat és a végrehajtásban közreműködő partnerekkel az egyeztetéseket az Agrárminisztérium soron kívül elkezdi, hogy a kedvezményes hitel minél előbb hozzáférhető legyen – fogalmazott a tárcavezető.

https://www.napi.hu/magyar-vallalatok/agrar-kamat-tamogatas-aszaly-kormany-hitel.759133.html

Részvény: