Recesszióba került a magyar gazdaság az év végére

2022 utolsó negyedévében 0,4 százalékkal bővült a magyar gazdaság az előző év azonos időszakához képest, míg az év egészét tekintve 4,6 százalékos bővülést regisztrált a KSH 2021-hez képest.

Magyarország bruttó hazai terméke 2022 negyedik negyedévében a nyers adatok szerint 0,4 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 0,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte keddi első becslését a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – a gazdaság teljesítménye 0,4 százalékkal csökkent. Miután az előző, a harmadik negyedévben is csökkenést mért a KSH, így a magyar gazdaság technikai értelemben recesszióba került.

Az ipar és a szolgálatatások húzták a GDP-t
A KSH közlése szerint

2022-ben a GDP volumene 4,6 százalékkal növekedett 2021-hez képest,

a nyers és a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint egyaránt.

A növekedéshez több nemzetgazdasági ág hozzájárult, leginkább az ipar és a piaci szolgáltatások. Az iparon belül különösen a közúti jármű, illetve a villamos berendezés gyártása, a piaci szolgáltatások közül pedig főként az ingatlanügyletek, valamint a szállítás, raktározás bővülése volt jelentős az egy évvel korábbihoz mérten – közölte gyorstájékoztatójában a KSH. Mint írják, a növekedést főként a mezőgazdaság jelentős visszaesése fékezte.

Európa puha recessziójában Magyarország az egyik legnagyobb vesztes
Rövid és enyhe gazdasági visszaeséssel kell szembenézniük a vállalatoknak Európában, amit azonban csak lassú fellendülés követ. A közép-kelet-európai régiót, így Magyarországot is súlyosabban érinti a krízis, emiatt a cégeknek minden rendelkezésre álló forrást meg kell ragadniuk a túléléshez, emellett hatékonyabbá és zöldebbé kell válniuk, hogy megerősödve kerüljenek ki a válságból.

Forrás:https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/gdp-ksh-statisztika-2022-negyedik-negyedev-novekedes-recesszio.767403.html

Részvény: