Reagált a NATO az orosz nukleáris fenyegetésre

“A NATO nem részese a konfliktusnak, de továbbra is támogatjuk Ukrajnát, ameddig csak kell” – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a katonai szövetség védelmi miniszternek brüsszeli találkozója után.

A szövetség fokozni fogja az Ukrajnának nyújtott támogatását, illetve megerősíti saját védelmét és az elrettentési képességét. Ez nem jelenti azt, hogy a NATO mint szövetség fegyvereket is fog szállítani – ezt eddig sem tette -, de a tagállamok növelik ilyen irányú erőfeszítéseiket, illetve Ukrajna számíthat a NATO egyéb támogatására. Utóbbiak közé sorolható az üzemanyag, téli ruházat és orvosi ellátás, illetve hamarosan megkezdik az orosz és iraki drónok zavarására alkalmas berendezések szállítását is.

Putyin elnök annektálási kísérlettel válaszolt a csatatéren elszenvedett kudarcaira

– mondta Stoltenberg, utalva a részleges mobilizációra, a „meggondolatlan nukleáris retorikára”, illetve a civilek és a kritikus infrastruktúra elleni válogatás nélküli támadásokra. A szövetségesek tárgyaltak Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszterrel is, azonban mivel Magyarország már öt éve blokkolja a magas szintű hivatalos találkozókat a NATO és Ukrajna között, ezért egy informális munkavacsorán találkoztak. Reznyikov beszámolt a legfrissebb hadi helyzetről, és elmondta, hogy az ukrán erők tovább haladnak, visszaszorítva keleten és délen a megszálló orosz erőket.

Elhangzott, hogy a NATO-szövetségesek további fejlett rendszereket szállítanak majd az ukrán hadsereg számára, beleértve a tüzérséget, a légvédelmet és a páncélozott járműveket. Illetve Spanyolország bejelentette, hogy négy HAWK rakétaelhárító-rendszert bocsátanak rendelkezésre, Ukrajna légvédelmének megerősítésére.

A védelmi miniszterek kitértek az orosz atomfenyegetésre is. Jens Stoltenberg kijelentette, hogy komolyan veszik ezeket a fenyegetéseket, de nem ijednek meg tőlük.

A nukleáris fegyverek bármilyen alkalmazása alapvetően megváltoztatná a konfliktus természetét, és súlyos következményekkel járna

– fogalmazta meg az üzenetet Moszkvának, hozzátéve, hogy “Oroszország tudja, hogy egy nukleáris háborút nem lehet megnyerni, és soha nem szabad megvívni”.

A kritikus infrastruktúrák védelme érdekében pedig a NATO fokozza a hírszerzési tevékenységét és megduplázza jelenlétét az Északi- és a Balti-tengeren.

Forrás:https://hvg.hu/eurologus/20221013_Reagalt_a_NATO_az_orosz_nuklearis_fenyegetesre

Részvény: