„Putyin türelmetlen”: homályos népszavazási tervek

         Nemrég a Kreml bejelentette a népszavazások elhalasztását Ukrajna ideiglenesen megszállt területein. Indokolt döntés hiányában a „határidő” időpontja mégis ez év november 4-e lett. Ez az orosz hatóságok újabb döntése, amely csak a kormány legfanatikusabb képviselőinek képzeletében létezik. Ez különösen nyilvánvaló a katonai fronton történt közelmúltbeli események hátterében.

         Putyin türelmetlensége összefügg azzal a ténnyel, hogy a teljes háború alatt a népszavazás tartásáról szóló folyamatos hangos kijelentések nem jártak eredménnyel – a megszállt területek lakóinak minden bejelentett „akarat megnyilvánulása” akciója soha nem történt meg. Az Oroszország elnöke, ügyelve a minősítésére és a „vasököl” képére, végleg elvesztette kapcsolatát a valósággal, mert akkor hirdeti ki a népszavazási határidőket, amikor az orosz fegyveres erők szenvednek a legjobban. Minden nap veszteségeket szenvednek, és sok katonai felszerelést hagyva maguk után menekülnek a csatatérről.

         Az elmúlt két hétben az ukrán fegyveres erők déli és keleti irányban is aktív ellentámadás szakaszába lépett. Ukrajna minden nap győzelmet aratott, és már több mint 50 települést szabadított meg a megszállás alól, és jóvátehetetlen veszteségeket okozott az orosz megszálló csapatoknak. Az európai országokból és az USA-ból kapott legmodernebb fegyverekkel felvértezve az ukrán hadsereg nagy sikerrel kezdte visszafoglalni az állam területét.

         Erre a kampányra válaszul az Oroszországnak csak egy újabb terrorcselekményt sikerült végrehajtania, amikor szeptember 11-én ágyúzta a polgári-ipari infrastruktúra kulcsfontosságú objektumát, a harkovi erőművet. Érdemes megjegyezni, hogy a közelben nincsenek katonai komplexumok vagy katonai infrastruktúra objektumai. Harkov városának tömeges raketacsapása nem enyhül. Múlt héten fényes nappal rakétatámadás történt a belvárosban.

         Az illegális népszavazások megtervezésekor a Kreml téves elképzelést feltételezett arról, hogy a 8 évvel ezelőtti tapasztalatokat Ukrajna nem tanulta meg. A Krím és Donbász annektálása után a Kreml véres keze Ukrajna mélyére nyúlt. Független és szuverén állam lakóinak azonban eszébe sem jutott engedelmeskedni, ezt bizonyítja a zaporozsjei és a Herson-vidéki partizántevékenység.

         Az Oroszország fantomszándékával még több Ukrajna területét annektálja, és minden nap dollármilliárdokat veszít a költségvetésből egy már elvesztett háború miatt – Ukrajna győzelmének közelsége most nem kelt kétséget. Ennek érvei még a Lukasenko-rezsimet támogató fehérorosz tábornokok nyilatkozatai is az orosz fegyveres erők legfelsőbb katonai vezetése alkalmatlanságáról, valamint a világ és az ukrán nép példátlan egységéről az orosz megszállók legyőzésének vágyában.

         Népszavazást egyáltalán nem kell várni. Figyelembe véve a fegyveres erők fronton elért sikereit, valamint az EU-államok és más országok kormányaitól érkező katonai segélyek arányának növekedését, határozottan kijelenthető, hogy a Kreml ukrán földekkel kapcsolatos tervei valótlanok. A polgári lakosság elleni népirtást és az Ukrajna területén elkövetett bűncselekményeket megkezdő Oroszország végül világellenséggé vált, és megszerezte a gazdaságilag és diplomáciailag is elszigetelendő ország minden jellemzőjét.

         A frontvonaltól nap mint nap több tucat kilométerre visszavonuló Oroszország igyekszik „nem esni a arccal koszba” és úgy tenni, mintha minden a tervek szerint haladna. A valóság azonban egészen mást mutat – a közeljövőben már senki sem fog emlékezni a Kreml azon szándékaira, hogy az úgynevezett „LNK-val” és „DNK-val” együtt annektálja Harkov és Zaporozsje régióit. Az orosz kormány elleni katonai törvényszék folyamata hamarabb jön, mint hogy akár egy kilométernyi ukrán területet is „orosznak” nyilvánítanak.

#LNK #DNK #Zaporozsje

Részvény: