Putyin nagyobb háborút akar az eddiginél is

A szakértők egyetértenek abban, hogy az ukrán városokra hullott rakétaeső, illetve az orosz-fehérorosz katonai együttműködés a korábbinál is szorosabbra fűzése azt jelzi: Vlagyimir Putyin orosz államfő eszkalálni akarja Ukrajna ellen indított háborúját. Részben radikális támogatói és propagandistái hajszolják bele ebbe, bár valószínűleg nincs szüksége sok noszogatásra. Nyugati szakértők szerint az orosz hadsereg nincs abban a helyzetben, hogy elhúzódó légi háborút folytasson.

Az Ukrajna ellen indított inváziójában ez volt az első személyes megszégyenülés Vlagyimir Putyin számára – idézi a moscow Times

Oroszország megmutatta, hogy képes tovább eszkalálni az Ukrajna ellen indított agresszióját azzal, hogy egyre több civil célpontot támad – értékeli a merénylet után az ukrán városokra zúdított orosz rakétaesőt Wojciech Lorenz, a lengyelországi Nemzetközi Kapcsolatok Intézete vezetője. Az orosz rezsimre nyomást gyakorolnak a saját propagandistái és megmondóemberei, akik azt várják, hogy a hadsereg bizonyítsa be, hogy képes válaszolni az ukránok nyár vége óta tartó sikeres ellentámadására.

Orosz tisztviselők és a Kreml szövetségesei üdvözölték a civil célpontok ellen indított légitámadást, amit a keményvonalas radikálisok régóta követeltek – írta az újabb agressziót követően a Bloomberg. Putyint minden bizonnyal meggyőzték arról, hogy agresszívabban kell fellépnie a háborúban – értékelte a helyzetet Tatjana Sztanovaja, az R.Politik tanácsadó cég alapítója a Telegram közösségi portálon megjelent posztjában. Minél tovább megy ezen az úton, annál rosszabb lesz a helyzet és már nincs lehetőség a visszafordulásra.

Egyesek megtapsolták a civilek lemészárlását

Az orosz keményvonalasok nehezen viselik az ukrán hadsereg sikereit, volt köztük olyan, aki azt találta mondani, hogy Szergej Sojgu orosz védelmi miniszternek főbe kellene lőnie magát a kudarc nyomán. A kercsi híd elleni merénylet megerősítette a tehetetlenség érzését bennük. Ezért aztán megtapsolták az ezt követő, civil célpontokat támadó rakétacsapást. Ramzan Kadirov csecsen vezető, az orosz katonai vezetés egyik legnagyobb bírálója azt üzente a támadás után, hogy 100 százalékban elégedett azzal.

A krími híd megtámadásával az ukránok átléptek egy vörös vonalat – jelentette ki Margarita Simonjan, az állami RT hírügynökség vezetője arra utalva, hogy Moszkva ukrán akciónak tartja a merényletet. – Most megkapták a választ. Oroszországban általános a vélemény, hogy erős támadásokkal le kell rombolni a teljes infrastruktúrát, amit az ukrán hadsereg használhat – interpretálta a civilek elleni támadást Szergej Markov, a Kreml egyik tanácsadója szintén a Telegramon.

Fehérorosz vonal

Eközben megjelent egy új fenyegetés is ukrán nézőpontból, ugyanis Alekszandr Lukasenka belarusz államfő bejelentette, hogy közös regionális katonai csoportot hoznak létre orosz barátaikkal, ami felveti a kérdést, hogy a fehérorosz hadsereg beszállhat-e az Ukrajna elleni háborúba – veti fel a moscow Times cikke. William Alberque, a londoni International Institute for Strategic Studies kutatóintézet katonai szakértője kétli ezt, mondván: a belorusz hadsereg saját társadalmának elnyomásával van elfoglalva.

Mások sem hisznek a közvetlen fehérorosz részvételben, de arra azért jó az új fenyegetés, hogy az ukránoknak erőforrásokat kell áldozniuk az országuk északi határának védelmére.

Összességében a szakértők úgy látják, hogy az oroszok nem tudják rendszeresen megismételni a rakéta- és drónBombázást, ezért a nyugat nem fogja az erőforrásait az ukrán légvédelem erősítésére fordítani. Még az orosz hadsereg fegyvertartaléka sem kimeríthetetlen, és a nyugati szankciók miatt nem tudják gyorsan újra legyártani az elhasznált muníciót. A látványos támadás inkább csak egy látványos gesztus volt.

Forrás:https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/vlagyimir-putyin-oroszorszag-ukrajna-haboru-harc.761341.html

Részvény: