Putyin kifogásokat keresett a május 9-i felvonuláson mondott beszédében

         Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki a Vörös téren beszélt a Vörös téren az éves Győzelem napi orosz felvonuláson, május 9-én, beszéde nagy részét Ukrajna inváziójának igazolására fordította, nem pedig a Nagy Honvédő Háború győzelmére. Nem beszélt az általános mozgósításról és a hadüzenetről Ukrajnának, a sajtóértesülések utáni felmerült félelmekkel ellentétben.

         Putyin beszéde elején nemcsak a május 9-i Győzelmet említette, hanem a Minin és Pozharsky milícia eredményeit is, felidézte a Borodino-mezőn vívott csatát, majd a Nagy Honvédő Háborúról beszélve Kijevet, Harkovat és Szevasztopolt az orosz városok közül megemlítette. És rögtön ezután hirtelen áttért a háborúra, amelyet február 24-én indított Ukrajna ellen.

         „Tehát most [ahogy a hitleri Németországgal vívott háború idején] önök a mi népünkért harcolnak a Donbászban, hazánk – Oroszország – biztonságáért” – jelentette ki Putyin. Szerinte a „vitéz győztes nemzedék” – azok, akik leverték a fasizmust – nekünk örökségül hagyták, hogy „legyünk ébernek”.

         Az orosz elnök emlékeztetett arra, hogy Moszkva decemberben nyújtott be javaslatokat a biztonsági garanciákra vonatkozóan Egyesült Államoknak és a NATO-nak. „Oroszország őszinte párbeszédre szólította fel a Nyugatot… Hiába” – mondja Putyin. „A NATO-országok nem akartak hallani minket.”

         „Ami azt jelenti, hogy valójában teljesen más terveik voltak, és ezt láttuk” – folytatta. Putyin még egyszer mondta, hogy  tettek előkészületeket „egy újabb büntetőakcióra a Donbászban”. Az orosz elnök nem először emlékeztetett arra is, hogy „Kijevben bejelentették az esetleges atomfegyver-beszerzést”. Ráadásul a Győzelem alkalmából rendezett ünnepélyes felvonuláson Putyin azt mondta, hogy a Donbászban feltehetően „elkerülhetetlen” volt az ellenségeskedés: elmondása szerint Ukrajnában katonai infrastruktúrát telepítenek, oda „külföldi tanácsadók százai” érkeztek, és a veszély „napról napra nőtt”.

         „Oroszország megelőzően nyomta vissza az agressziót” – fogalmazta meg ismét álláspontját, indokolva az Ukrajna elleni támadást, amelyben több ezer ember, köztük civilek haltak meg. Szerinte ez volt az „egyetlen helyes döntés”, amelyet egy „szuverén” ország hozott.

         Putyin a Győzelem tiszteletére rendezett felvonuláson elmondott beszédében nem feledkezett meg arról a gondolatról, hogy Nyugaton az „ezer éves értékek” „eltörlése” mellett döntöttek, míg Oroszország – szavai szerint – „más jellegű.”

Szóba került a „russzofóbia uszítása” és az „árulók dicsérete” is. Ezt követően ismét visszatért az Ukrajna elleni háborúba.

         Aztán Putyin visszatért az akkori eseményekből 2014-be, és kimondta azt a mondatot, hogy „az odesszai mártírok élve elégettek”, és beszélt a donbászi ellenségeskedés áldozatairól.

         Putyin egy pillanatnyi csendet hirdetett, hogy hajtsunk fejet azok előtt, akik „a bátrak halálát” haltak az Oroszországért vívott harcban. Úgy hangzott, hogy idén egyperces néma csendet hirdetett Oroszország elnöke, többek között az Ukrajnában elesett orosz katonák emlékére is.

         Egyperces néma csend után arról beszélt, hogy az államnak és a vállalkozásoknak „segitséget kell nyújtaniuk az elhunyt katonák hozzátartozóinak”, és bejelentette, hogy „a Donbassból – közvetlenül a harci övezetből érkezők” is részt vesznek a felvonulás a Vörös téren (a média előző nap írt róla).

         „Ma önök azt védenek, amiért apái, nagyapái, dédapái harcoltak – adott ismét instrukciót Putyin. – A Haza iránti hűség a fő érték.

         Csak beszéde végén tért vissza a „győztesek nemzedékéhez”, akiknek tiszteletére a Vörös téren mindig felvonulást rendeztek, megígérve, hogy utánozzák, de azonnal visszatért a modernségre: „Dicsőség vitéz fegyveres erőinknek. Oroszországért, a győzelemért. Hurrá!”

         Szólt az orosz himnusz. Putyin a beszédében nem értékelte az Oroszország által Ukrajna ellen folytatott háború lefolyását. Sem a különleges hadművelet menetéről, sem Oroszország veszteségeiről ebben a háborúban, sem tervekről nem esett szó. Putyin a nyugati szakértők várakozásainak csalódást okozott, hiszen mindenki legalább valami konkrétumot várt Oroszország elnökétől. Azonban mindenki csak a sarokba szorított diktátor nevetséges kifogásait hallotta.

#majus9 #Putin #Ukrajna #Oroszorszag

Részvény: