Putyin is megirigyelhetné, ahogyan Katar reagált a korrupciós vádakra

Egy katari diplomata az „energiakártya” kijátszására célozgatott válaszul arra, hogy a korrupciós botrány miatt kitiltanák őket az Európai Parlamentből.

A feltételezések szerint Katart érintő korrupciós botrány miatt hozott európai uniós intézkedések veszélyeztetik Doha és az EU kapcsolatát és az energiabiztonságot is – jelentette ki vasárnap egy katari diplomata.

Az MTI emlékeztet rá, hogy az Európai Parlament csütörtökön javasolta a Katarral kapcsolatos jogalkotási munkák felfüggesztését és az ország érdekképviseleteinek kitiltását az uniós intézményből.

Katar szerint

az efféle diszkriminatív lépések hátrányosan hatnak a regionális és a globális biztonsági együttműködésre, illetve a globális energiabiztonságot célzó tárgyalásokra.

„Határozottan elutasítjuk a kormányunkat bármiféle helytelen viselkedéssel összefüggésbe hozó állításokat” – fogalmazott közleményében egy katari diplomata. „Nem Katar volt az egyetlen, amelyet a nyomozás megnevezett, mégis országunk volt az, amelyet egyoldalúan bíráltak és támadtak” – tette hozzá.

A belga ügyészség korábban elmondta, hogy több mint egy éve vizsgálják az Európai Parlamentben zajló korrupciót. A nyomozás keretében többeket őrizetbe vettek az elmúlt napokban, köztük az EP azóta leváltott alelnökét, Eva Kaili görög szocialista EP-képviselőt is.

A katari diplomata csalódottságának adott hangot, hogy a belga kormány ezalatt meg sem próbált kapcsolatba lépni a katari vezetéssel a tények feltárása érdekében. Emlékeztetett, hogy Doha és Brüsszel együttműködött a koronavírus-világjárvány idején, „és Katar jelentős mennyiségű cseppfolyósított földgázt exportál Belgiumba is”.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20221218_Katar_Europai_Parlament_korrupcios_botrany

Részvény: