Putyin elvenné az útlevelet a nem Oroszországban született oroszoktól, ha azok a háborút bírálják

Putyin változtatásokat javasolt egy törvényjavaslathoz, amely lehetővé tenné a Kreml számára, hogy elvegye az útleveleket azoktól a nem Oroszországban született orosz állampolgároktól, akik bírálják az ukrajnai háborút.

A módosítások, amelyek azután érkeztek, hogy az orosz csapatok kivonultak a kulcsfontosságú Herszon városából, állítólag azokat az ukránokat célozzák majd, akik a moszkvai megszállás alatt szereztek orosz útlevelet – írja a Kyiv Independent a Kreml által vezetett Meduza hírügynökségre hivatkozva.

A bűncselekménynek minősülő cselekmények között szerepel majd az „orosz hadsereg lejáratása”, az „álhírek terjesztése” és a „nemkívánatos szervezet tevékenységében való részvétel”.

A Kreml tisztviselői többször is azt mondták, hogy hamis információkat terjesztettek Oroszország ellenségei, például az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei, hogy megpróbáljanak viszályt szítani az orosz nép körében.

Az év elején az orosz parlament olyan törvényeket hozott, amelyek kriminalizálták az ukrajnai háború elleni tiltakozást és az orosz hadsereg „lejáratását”. Aki szembeszállt a szabályokkal, azt mondták, hogy akár 15 év börtönbüntetésre is számíthat – jegyzi meg a SkyNews.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20221113_Putyin_elvenne_az_utlevelet_a_nem_Oroszorszagban_szuletett_oroszoktol_ha_azok_a_haborut_biraljak

Részvény: