Putyin aláírta a törvényt, innentől ő dönt, hogy kilépteti-e Oroszországot az Új START-szerződésből

Az orosz elnök múlt kedden megígérte, hogy Oroszország felfüggeszti szerepvállalását abban a szerződésben, amely a világ atomhatalmai között él.

Aláírta Vlagyimir Putyin azt a törvényt, amely felfüggeszti Oroszország részvételét a hadászati támadófegyverek korlátozásáról megkötött orosz-amerikai Új START-szerződésben. A friss jogszabály értelmében Oroszországnak a szerződésben való újbóli részvételéről az elnök dönthet.

Az orosz elnök múlt kedden, az orosz parlament két házához intézett üzenetében jelentette be azt, hogy Oroszország felfüggeszti részvételét a szerződésben. „Az Egyesült Államok persze próbálja saját érdekeihez igazítani a nemzetközi rendszert és állítja, Oroszországnak együtt kell működnie, többek között a nukleáris fegyverarzenál kezelésében is. Vagy ennyire cinikusak, vagy ennyire ostobák, de stratégiai vereséget akarnak ránk mérni. Ennek része a stratégiai nukleáris fegyverzetről szóló egyezmények iránya is. Nem lépünk ki a megegyezésekből, de leállítjuk a tárgyalásokat erről, előbb megvárjuk, milyen cselekvésre hajlandóak a nyugati országok ennek érdekében” – mondta.

Ezt követően a törvénytervezetet ő maga terjesztette be, szerdán a javaslatot a törvényhozás mindkét kamarája egyhangúlag szavazta meg.

A hadászati fegyverzetek csökkentéséről szóló, Új START, START-3 vagy prágai szerződés néven ismert, tíz évre szóló és legfeljebb öt évvel meghosszabbítható hatályú megállapodást 2010. április 8-án írta alá Oroszország és az Egyesült Államok akkori elnöke, Dmitrij Medvegyev és Barack Obama. A dokumentum mindkét félnek előírta: úgy csökkentse nukleáris arzenálját, hogy hét év elteltével, valamit azt követően a fegyverek összesített száma ne haladja meg a 700 hordozóeszközt (interkontinentális ballisztikus rakétát, tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétát és nehézbombázót), valamint az 1550 robbanótöltetett és a 800 telepített és nem telepített indító szerkezetet.

  1. február 3-án Oroszország és az Egyesült Államok jegyzéket váltott az öt évre szóló meghosszabbítás hatálybalépéséhez szükséges belső eljárások befejezéséről.

Oroszország 2022. augusztus 8-án tájékoztatta az Egyesült Államokat, hogy ideiglenesen kivonja létesítményeit az Új START-szerződés szerinti ellenőrzés alól. Az orosz külügyminisztérium indoklása szerint ez egy kényszerű döntés volt azon szankciók fényében, amelyeket a Nyugat Oroszország ellen az ukrajnai háború miatt bevezetett.

Putyin múlt héten azután állt ki az orosz parlament elé, hogy Joe Biden amerikai elnök Kijevbe látogatott. Az orosz elnök szerint az ukrajnai háborút a Nyugat kezdte, az Egyesült Államok pedig új nukleáris fegyverek fejlesztésén dolgozik.

Forrás:https://hvg.hu/vilag/20230228_vlagyimir_putyin_uj_start_atom

Részvény: