Putyin 70 éves – a gyerekkori ökölszabálytól a háborúig

Születése óta eltelt 25567 nap. Egy világ lesi, mit lép a következőkben.

Vlagyimir Putyin 1952. október 7-én született. 25. születésnapján fogadták el az egykori Szovjetunió új alkotmányát. 70. születésnapja alkalmából az Euronews összegyűjtötte az orosz elnök életének tíz meghatározó eseményét.

1. Szentpéterváron (Leningrádban) született munkáscsaládban. Nagyapja állítólag Lenin és Sztálin szakácsa volt. Szülei átélték Leningrád ostromát. Putyin késői gyerek volt, születésekor idősebb testvérei már meghaltak.

Leningrád utcáin tanultam meg az ökölszabályt: ha a harc elkerülhetetlen, te üss először.

Elitgimnáziumba, jogi egyetemre járt, majd közgazdász diplomát szerzett. Már az egyetem előtt kinézte magának a KGB. Egyetemistaként lépett be a kommunista pártba, majd 1975-ben KGB-be.

2. KGB-tisztként öt évet szolgált Drezdában. 1990-től a szentpétervári polgármester, Anatolij Szobcsak munkatársaként kezdte gyűjteni vagyonát, kapcsolatot alakított ki a helyi szervezett alvilággal. Több olyan ügyben volt érintett, amelyben eljárás indult. Ezeket előbb-utóbb mind leállították, az utolsót már elnökké választása után.

3. 1996-ben kezdte az országos politikát: az elnöki adminisztrációban dolgozott, majd ’97-ben a KGB utódjaként létrehozott FSZB igazgatója lett. Borisz Jelcin elnök emelte miniszterelnökké, majd amikor 1999. december 31-én lemondott, megbízott elnökké. Amikor államfővé választották azt mondta, csak egy menedzser, akit felkértek a feladatra.

4. Putyint elnöksége elején a Nyugat kedvence volt: fiatal, energikus, jól kommunikáló. Elsők között biztosította támogatásáról George W. Bush amerikai elnök terrorizmus elleni harcát a szeptember 11-ei terrortámadások után – amiknek veszélyére egyébként már jóval korábban figyelmeztette Amerikát. Még 2017-ben is arra kérte Oliver Stone amerikai filmrendezőt,  hogy ne vonja be az antiamerikanizmusba!

5. Elnöksége első időszakában sikerült stabilizálnia az orosz gazdaságot. A Szovjetunió szétesése utáni visszaesés, bizonytalanság, káosz, korrupció után élhető viszonyokat hoztak intézkedései. A gazdasági reformokat ugyanakkor elmulasztotta, noha pontosan tudta, milyen nagy szükség lenne azokra.

Ma minden kétséget kizáróan az olaj játssza a legnagyobb szerepet a világpolitikában és a gazdaságban, de előbb vagy utóbb el fogja veszíteni ezt a szerepét

– mondta, mégsem tett semmit. A gazdaság szerkezete elavult, döntően az energiahordozók és nyersanyagok kivitelétől függ továbbra is.

6. Bár elromlott a viszony a Nyugattal, tisztában volt azzal, hogy Oroszország gazdaságilag és katonailag is messze lemaradt. Mivel katonai, gazdasági ereje nem lég ahhoz, hogy érvényesítse akaratát a világpolitikában, új stratégiát választott, célja Európa és Amerika destabilizálása lett. Számos nyugati botrányról derült ki, hogy orosz ügynökök szervezték, provokálták.

7. Február 24-én megtámadta Ukrajnát, felrúgva azt a szerződést, amiben Oroszország több nagyhatalommal együtt garantálta Ukrajna területi integritását és megszegve saját korábbi ígéretét. 2014-ben, a Krím bekebelezése után azt mondta:

„Ne higgyenek azoknak, akik meg akarják ijeszteni Önöket, azt harsogva, hogy újabb területek jutnak a Krím sorsára… Nincsen szükségünk erre.”

8. Elnökként ötször járt Budapesten: 2006-ban Gyurcsány Ferenccel, négyszer Orbán Viktorral találkozott.

9. Rendszeresen sportol. Imádja a jégkorongot, néha még ma is korcsolyát húz. Gyerekkora óta dzsúdózik, feketeöves (8 danos mester). Absztinens, ortodox keresztény, akinek a magánéletét valása óta homály veszi körül, a vagyonát pedig rendkívül nehéz felbecsülni oligarcha strómanjai miatt.

10. Egyik kedvenc, és manapság gyakran idézett mondása: soha ne szorítsd sarokba a patkányt. Még egy gyerekkori élményéből szűrte le, rátámadott egy patkány, amit pedig eredetileg ő vett üldözőbe.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/10/07/vlagyimir-putyin-szuletesnap-70-ev-okolszabaly-haboru/

Részvény: