Puccskísérlettel vádolták meg, majd eltávolították a hivatalából a perui elnököt

Szerda este eltávolították a hivatalából a perui elnököt és felbujtás vádjával őrizetbe vették. A nap során Pedro Castillo bejelentette, hogy feloszlatja a kongresszust és átmenti kormányt hoz létre, mindössze néhány órával azelőtt, hogy a kongresszus által kezdeményezett impeachment szavazás megkezdődött volna, írja a Guardian.

Korábban a nap folyamán a rendőrsége twitteren közölte, hogy Pedro Castillo „volt elnököt” őrizetbe vették, nem sokkal azután, hogy a kongresszus a leváltása mellett döntött.

Az újabb impeachmentre azután került sor, hogy Castillo éjszakai kijárási tilalmat rendelt el, és átszervezte az igazságszolgáltatást, valamint az ügyészséget, amely többek között korrupcióval és befolyással való üzérkedéssel gyanúsítja a volt államfőt. Castillo az összes ellene felhozott vádat tagadja, az ügyészség puccskísérletének nevezve azokat.

Castillo alelnöke, Dina Boluarte viszont az elnök lépést minősítette puccskísérletnek, majd pár órával később felesküdött a latin-amerikai ország új elnökének. Ezzel ő lett Peru történetének első női államfője.

Castillo televíziós beszédében jelentette be, hogy ideiglenesen feloszlatja a kongresszust, egy átmeneti kormány pedig rendeletek útján irányít, amíg új törvényhozási választást ki nem írnak.

A lépés után tömegesen távoztak a kormányból, és azzal vádolták Castillót, hogy törvénytelenül próbálta magához ragadni a hatalmat.

Castillo vélhetően így próbálta elkerülni az újabb impeachment eljárást, azonban a fegyveres erők és a rendőrség a kongresszus feloszlatása után megvonta támogatását, és közös nyilatkozatban jelentették ki, hogy Castillo lépése „ellentétes a fennálló alkotmányos renddel”.

A 2017-es pedagógussztrájk vezetőjéből lett szocialista politikus, Pedro Castillo 2021-ben a semmiből hódította el az elnökséget, egy rendkívül szoros választáson. Másfél éves hivatali ideje alatt öt különböző kabinetet és 80 minisztert nevezett ki, kétszer indítottak ellene impeachmentet (alkotmányjogi panaszt), miközben hat bűnügyi eljárás folyik ellene egyszerre. A hónapok óta dúló korrupciós botrány, amely a marxista-leninista Castillót, annak családját és szövetségeseit is érinti tartós politikai válságot eredményezett az országban.

2016 óta öt különböző személy töltötte be az elnök tisztségét Peruban, annak ellenére, hogy az államfő felhatalmazása eredetileg öt évre szól. Rövid időn belül Castillo a második elnök, aki impeachment eljárás után távozik a hivatalából.

Forrás:https://24.hu/kulfold/2022/12/08/peru-puccs-elnok-pedro-castillo-latin-amerika/

Részvény: