Publicus: Karácsony még több szavazatra számíthat, ha Szentkirályi vagy Vitézy visszalép a másik javára

A közvéleménykutató szerint a jelenlegi felosztásban a választók 46 százaléka szavazna a mostani főpolgármesterre június 9-én, ám ha a Fidesz jelöltje visszalépne, az plusz egy, ha pedig az LMP jelöltje szállna ki a versenyből, az pedig hét százalékot hozna Karácsonynak.

Magabiztosan vezet a főpolgármester-jelöltek versenyében Karácsony Gergely (Párbeszéd, MSZP, DK, Momentum) a Publicus Intézet felmérése szerint: az összes megkérdezett 46 százaléka szavazna rá a június 9-i önkormányzati választáson – írja a Népszava.

Karácsony mögött alaposan lemaradva 23 százalékon áll Vitézy Dávid, őt követi Szentkirályi Alexandra a maga 19 százalékával, illetve a Mi Hazánk jelöltje, Grundtner András 3 százalékkal. Jelentős ugyanakkor a bizonytalanok aránya, mind Karácsony, mind Vitézy komoly támogatásra számíthatna ebből a táborból, előbbi 27, az utóbbi pedig 29 százalékot hozhatna el onnan. Más kérdés, hogy a jelenleg el nem kötelezetteknek mindössze a négy százaléka adná a voksát Szentkirályi Alexandrára.

Ezek a számok alátámaszthatják Karácsony Gergely azon állítását, miszerint a Fidesz már azt méri a fővárosban, hogy érdemes-e visszaléptetni Szentkirályit a versenyből, ám a Publicus mérése szerint ezzel is csak Karácsony járna jól. A közvéleménykutató adataiból ugyanis az derül ki, hogy Szentkirályi visszalépése bár megdobná Vitézy támogatottságát (ebben az esetben az LMP-jelöltje 36 százalékra számíthatna), ugyanakkor Karácsony táborát is növelné a mostani 46 százalékról 47-re, bár tény, hogy ez még bőven hibahatáron belüli érték.

Látványosabb lenne az ugrás a mostani főpolgármester támo9gatottságában, ha fordítva történne a dolog és Vitézy lépne vissza Szentkirályi javára. Ebben az esetben a fideszes jelölt a voksok 25 százalékára számíthatna, míg Karácsony 53-ra

A legmegosztottabbak az ügyben a Tisza Párt támogatói, a hármas felállás esetén Magyar Péter híveinek 52 százaléka szavazna Karácsonyra és 37 százalékuk Vitézyre, ugyanakkor a Tisza-szimpatizánsok nem szívesen szavaznának Szentkirályi Alexandrára és a fideszes jelölt visszalépése esetén is a többségük továbbra is Karácsonyt támogatná.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20240521_publicus-karacsony-szentkiralyi-vitezy-visszalepes-valasztas-kozvelemenykutatas

Részvény: