Provokációra készülnek az orosz különleges szolgálatok Kárpátalján – InfoDnes

Az Oroszországhoz szorosan kötődő, magát Magyar Békekörnek nevező magyarok január 28-án tiltakozást terveznek a budapesti Ukrajna nagykövetsége mellett, azzal a fiktív követeléssel, hogy az ukrán hatóságok állítsák le a magyarok mozgósítását Ukrajna Kárpátalja területéről.

         Magyarország ebben a dezinformációs kampányban minél több jogi lehetőséget szeretne megszerezni Kijevtől Kárpátalja életébe való további beavatkozáshoz, Moszkva pedig újabb konfrontációt akar kiváltani a magyarok és az ukránok között. Az InfoDnes szlovák kiadvány ír róla.

         Az InfoDnes megjegyzi: „… Az akciót [Ukrajna magyarországi nagykövetsége közelében – a szerk.] ugyanazok a személyek [Magyar Békekör, – a szerk.] tartják, akik nyíltan együttműködnek a magyarországi orosz nagykövetséggel, és vezetőik is jelen vannak kormánypárti fórumokon Iránban”.

         A kiadvány egyértelművé teszi, hogy a tiltakozás rendkívül csekély számú lesz. Sokkal több újságíró vagy blogger lesz, mint résztvevő.

         „De itt nem a tömeg a fő. A lényeg az, hogy egy információs ürügyet alkossák, amelyet később minden, az oroszok számára elérhető módon terjesztenek az EU-országokban és a világ többi részén. Hiszen a tüntetésen megismétlődnek az orosz propaganda-narratívák „egy Ukrajnában létrehozott neonáci rezsimről, amely halálba küldi az etnikai kisebbség képviselőit” és arról, hogy „az USA globális háborút szít Oroszország ellen” – írja a kiadvány.

         Vagyis a szlovák kiadvány szerint itt az imázsintézkedés a lényeg, egy hangos esemény – amit elég könnyen el lehet hinni, egy bloggerképben tükröződik és reprodukálható, és persze okkal esett rá a választás.

         Az orosz különleges szolgálatok, mint a kiadvány megjegyezte, meglehetősen sikeresen működtek Kárpátalján jóval az ukrajnai nagyszabású invázió előtt. Számos támadás történt a magyar konzulátusok és kulturális képviseletek ellen (égetés, ablaktörés, festéköntés), magyar műemlékek megrongálása, sőt a helyi magyar közösség vezetőinek személyes fenyegetése is.

         Mindezek a szándékos cselekedetek egyetlen cél érdekében történtek – a két nemzet egymás ellen taszítása érdekében.

         „Tisztában kell lenni azzal, hogy a magyar tömegtájékoztatás által Ukrajnával, fegyveres erőivel és az Oroszországgal folytatott háború menetével kapcsolatban terjesztett hamis üzeneteket az orosz tömegtájékoztatás továbbra is azonnal felkapja és széles körben terjeszti. Budapest célja ebben a dezinformációs kampányban, hogy Kijevtől minél több jogi lehetőséget szerezzen a Kárpátalja életébe való további beavatkozásra (valamint a jelenlegi kormány besorolásának emelése Magyarországon). Végül is nem feledkezzünk meg arról, hogy az ukrajnai magyarokat ugyanolyan politikai jogok illetik meg, mint önöket és engem, különösen a választásokon való szavazati jog. És ez már, egy pillanatra, akár 200 ezer potenciális szavazat a választásokon és megbízható választói támogatók. Moszkva célja az etnikumok közötti ellenségeskedés szítása a magyarok és az ukránok között általában, de különösen a kárpátaljai térségben. „Sajnos Budapestnek és Moszkvának ezek az ördögi erőfeszítései összességében negatív szinergiát adnak” – jegyzi meg az InfoDnes.          A Kreml által ellenőrzött tömegmédia és közösségi hálózatok szívesen és készségesen újrasugározzák a szó szoros értelmében minden rosszalló szót, amelyet a szomszédos államok politikusai Ukrajnával kapcsolatban kifejtettek – jegyzi meg a cikk. De ha Lengyelország vagy Románia esetében az orosz tömegmédiának meg kell keresnie és mesterségesen felfújnia a radikális nacionalisták ritka megnyilatkozásait, akkor a Kreml propagandistáinak nincs gondja Magyarország információs terével. Maguk a magyarok is szívesen próbálkoznak Moszkva mellett.

Részvény: